Diëten: Wat is het jojo-effect ?

0
5152

Kijk uit voor het jojo-effect! Het wordt vaak aangegeven door allerlei dieet-goeroe’s, maar wat houdt het nu eigenlijk precies in?

Het jojo effect: Wat is het eigenlijk?

Het jojo-effect is het effect waarbij je opnieuw aankomt nadat je veel gewicht bent verloren. Vervolgens begin je opnieuw aan een dieet, waardoor je weer een aantal kilo verliest, om vervolgens wéér aan te komen omdat je terugvalt in jouw oude eetpatroon. Je jojoot dus op en neer; het is niet alleen frustrerend, maar bovendien ook slecht voor jouw gezondheid.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

De meeste mensen komen namelijk meer kilo’s aan dan dat ze daarvoor hebben verloren, het kan psychologisch veel met je doen en het kan zelfs beschadigingen aan het hart veroorzaken. Het is duidelijk; het jojo effect moet voorkomen worden, maar hoe pak je dat aan?

Hoe voorkom je het jojo-effect? 7 tips!

1. Kies een gezond dieet dat langzaam naar jouw streefgewicht toewerkt.

Wanneer je bijvoorbeeld een crashdieet volgt, boek je in een zeer korte periode (1,5 week) ontzettend veel resultaat, maar heeft het op de langere termijn weinig nut. Je hongert jouw lichaam uit waardoor je veel kilo’s verliest, maar zodra je weer normaal gaat eten, zal jouw lichaam als een gek reserves gaan opslaan waardoor je weer snel aankomt. Kies dus een dieet waarbij je circa één kilo per week verliest en waarbij je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Super simpel paleo boekDaarbij is het ook belangrijk om een dieet te kiezen dat bij jou past. Wil je op korte termijn flink afvallen of ben je op zoek naar een ‘softere’ vorm? Het Vitadis dieet is een totaal pakket waarbij je flink zult afvallen. Het Super simpel paleo boek is echter een ‘softere’ vorm met heerlijke en gezonde dieet recepten waarmee je zeker een aantal kilo’s kwijt raakt ! Wij hebben verschillende diëten beoordeelt en vergeleken. Wellicht helpt je dat op de goede weg.

2. Betrek mensen in je omgeving bij jouw dieet.

Denk hierbij aan een coach of maatje. Hij of zij kan jou tot de orde roepen wanneer het dreigt te mislukken en je kunt je eventuele frustraties en/of struikelblokken delen. Iemand die jou motiveert om door te gaan kan net die stok achter de deur zijn die je nodig hebt en je zult hierdoor eerder slagen.

3. Verander jouw eetgewoontes definitief.

notenHet heeft geen nut om te denken dat een dieet van een maand jou de rest van je leven een slank lichaam bezorgt. Je zult gezonder moeten gaan leven; gebruik je gezonde verstand en maak verantwoorde keuzes. Je hoeft na het dieet niet door te gaan met diëten, maar eet bijvoorbeeld kleinere porties, gezonde snacks, vermijd slechte vetten (zoveel mogelijk) en drink zo min mogelijk frisdranken en sappen.

4. Geniet en leef normaal.

Blijf je leven leiden! Wanneer je op dieet gaat kan het lastig zijn om deel te nemen aan sociale activiteiten waarbij eten en drank de revue passeren. Ga gewoon uiteten, maar bestel een salade. Een avondje in de kroeg? Geen probleem, een aantal drankjes is geen probleem; de schaal bitterballen overslaan is echter wel een goed plan. Je moet wel leuke dingen blijven doen, anders krijgt het diëten een negatief effect op jouw leven. Er zullen dagen voorbij komen dat je zondigt; maakt niet uit! Pak de volgende dag je dieet gewoon weer op; never give up!

5. Blijf in beweging.

Beweeg minstens een half uur per dag, hierdoor blijft je stofwisseling goed op gang en je verbrandt extra calorieën.

Een weegschaal6. Sta niet te vaak op de weegschaal.

Zet de weegschaal in de schuur of in de kelder. Stop met focussen op die getallen, want dagelijks op de weegschaal staan kan demotiverend werken. Kijk liever in de spiegel of je veranderingen ziet en gebruik om de twee weken een meetlint.

7. Stel realistische doelen.

Leg jezelf geen onrealistische doelen op en stel geen deadlines. Het is geen wedstrijd; het is niet nodig om binnen een korte termijn een bepaald aantal kilo’s te verliezen. Het is beter om je te richten op een gezonder lichaam waarbij je geleidelijk op jouw tempo afvalt. Kilo’s die op een langzamere manier verdwijnen, blijven langer weg.

Begin jij binnenkort met een dieet? Goed bezig! Wanneer je op een gezonde en verantwoorde manier gaat afvallen, zal dit een positief effect hebben op jouw lichaam, gezondheid, energielevel en je humeur. Houd na het dieet een gezonde levensstijl aan met voldoende beweging en voorkom het jojo-effect; wij zijn ervan overtuigd dat je het kan!

Nog geen dieetkeuze kunnen maken? Bekijk onze dieet reviews, wellicht kunnen we je hierbij helpen.

Gezonde groeten,

Fit en gezond

 

 

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel