Wat is een crash dieet ?

0
4081

Wellicht hebben jullie al eerder kennis gemaakt met het begrip ‘crash dieet‘. Omdat ik merk dat de meeste lezers niet weten wat een crash dieet nou eigenlijk inhoudt heb ik besloten om hier een artikel over te schrijven.

Ik geef hierbij antwoord op verschillende vragen en hoop hiermee een duidelijk beeld te geven.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

Wat en waarom? – een crash dieet

Een crash dieet wordt gevolgd door mensen die in een korte tijd erg veel kilo’s willen afvallen. Doordat een crash dieet weinig calorieën bevat, is het mogelijk om veel gewicht te verliezen binnen een tijdsbestek van bijvoorbeeld 1 á 2 weken. Mensen met overgewicht bezitten veel vetreserve’s, een crash dieet dwingt je lichaam om deze reserve’s te verbruiken waardoor je veel gewicht verliest.

Gezond of ongezond ?

Ik moet toegeven dat een crash dieet niet de meeste gezonde wijze is om af te vallen. Je lichaam wordt namelijk compleet uitgehongerd doordat het niet in de basisbehoefte van voedingsstoffen wordt voorzien. Voorbeelden van de benodigde voedingsstoffen die ieder lichaam nodig heeft zijn vezels, proteïnen en/of vet.

Goed of slecht

Het gebrek aan voedingsstoffen kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten. Uit ervaring weet ik dat volgers van crash dieet vaak last krijgen van hoofdpijn, lusteloosheid, weinig energie en misselijkheid.

Hoeveelheid calorieën

Een crash dieet bevat in de meeste gevallen ongeveer 800 calorieën per dag, er zijn hierbij zelfs uitzonderingen van diëten met 500 (!!!) calorieën per dag. Het hangt van meerdere factoren af hoeveel calorieën jou lichaam nodig heeft. Hierbij wordt gekeken naar leeftijd en geslacht. Kinderen zitten midden in de groei waardoor ze meer calorieën nodig hebben dan ouderen.

Over het algemeen zijn de volgende getallen/gegevens leidend:

Vrouw, inactief, volwassen : 2.000 kilocalorieën p/dag nodig.

Man, inactief, volwassen: 2.500 kilocalorieën p/dag nodig.

Via Voedingscentrum kun je berekenen hoeveel calorieën jij ongeveer per dag nodig hebt !

Voorbeelden van een crash dieet…

  • Ziekenhuisdieet: Bedacht voor mensen die geopereerd moeten worden en voor de operatie veel gewicht moeten verliezen. Bij een ziekenhuisdieet staat één aandachtspunt centraal: minder eten. Een absolute no-go !
  • Soepdieet: Ook bekend als koolsoepdieet. Dit dieet duurt maximaal 7 dagen en bevat weinig vetten en vezels. De soepen bereidt je met kool en andere verschillende groente. Het soepdieet zou ik zelf nooit aanraden.
  • Yoghurt dieet: Verspreid over de gehele dag neem je naast enkele andere gerechten 2 liter yoghurt. In totaal is dit ongeveer 5 kommetjes yoghurt op één dag. Dit dieet is erg eentonig en saai om te volgen.
  • Fruit dieet: Een fruit dieet duurt meestal 2 weken en je krijgt gedurende je dieet nauwelijks eiwitten binnen. De variatie binnen deze 2 weken is erg schaars.

Mijn advies

Doordat je veel kilo’s verliest in korte tijd komt het vaak voor dat je in een zelfde tijd ook weer snel aankomt; het welbekende jojo effect genoemd. Door het gebrek aan calorieën is een crash dieet over het algemeen geen gezond dieet. Het is een aanslag op je lichaam.

mentale dieet planWanneer je toch voor een crash dieet wilt gaan heb ik wél een goede aanbeveling voor je: Het mentale dieet plan.  Dit is een dieetplan voor de lange termijn. Een onderdeel van dit plan is het Turbo dieet plan ; een crash dieet van ongeveer 2 weken. Je volgt hierbij een crash dieet van 2 weken, na dit crash dieet wordt een gezond dieet voortgezet waardoor je minder snel een terugval krijgt. Dit dieet kun je via Fit & Gezond aanschaffen met een tijdelijke korting van 50%.

Bestel knop

 

 

Vanuit ervaring weet ik dat een crash dieet moeilijk én veelal ongezond is. Hierdoor zou ik een crash dieet niet adviseren.

vitadis slank leven plan

Wij zijn nog steeds het meest te spreken over het Vitadis dieet. Dit dieet bevat genoeg voedingsstoffen en geeft het gewenste resultaat. Je krijgt tijdens je dieet een coach aangewezen die je blijft motiveren en stimuleren. Gezien de 60% korting die Fit & Gezond kan aanbieden is het Vitadis dieet veruit de beste optie !

Bestel knop

 

 

Jij kunt als enige beoordelen welk dieet het beste bij jou past. Neem hierbij een kijkje bij onze reviews, wellicht kunnen we je hier een beetje bij helpen!

Veel succes met het afvallen !

Gezonde groetjes,

Fit en gezond

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel