Verantwoord vet verbranden doe je zo!

0
1989

Tegenwoordig ligt in de gezondheidszorg veel minder dan voorheen de nadruk op het aantal kilo’s dat je hebt en wordt er meer aandacht besteedt aan vet verbranden en verminderen. Dit komt doordat het prima mogelijk is dat iemand met meer vet lichter is dan iemand met meer spiermassa. De zogenaamde BMI-index wordt dan ook door vele gezondheidsspecialisten als verouderd beschouwd en steeds meer wordt gekeken naar het vetpercentage in je lichaam. Je kunt namelijk zelfs met een lagere BMI nog steeds ongezond zijn, omdat je veel vet hebt opgebouwd rondom je organen. Vet verbranden is dus een betere manier om gezond te worden dan gewicht verliezen.

Waarom is vet ongezond?

Mensen die te veel vet in hun lichaam hebben lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en andere ernstige gezondheidsaandoeningen. Het vetgehalte wordt gemeten als percentage van de rest van je lichaamsmassa en dit mag niet te hoog zijn. Vooral vet rondom het middel en op de buik is erg slecht, omdat hier zich je vitale organen bevinden die ook worden omringd door vet. Je kunt dus veel beter dikke benen hebben dan een dikke buik, vanuit een gezondheidsperspectief. Dit vet moet je ten eerste natuurlijk meedragen, maar ten tweede zorgt het ervoor dat je organen moeite hebben hun werk te doen. Dit resulteert bijvoorbeeld in slechter bloed, een slechtere spijsvertering en een lagere weerstand. Ook krijgen vrije radicalen meer kans je lichaamscellen aan te tasten, waardoor je ziek kunt worden. Vele redenen dus om dit overtollige vet te proberen kwijt te raken.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

Hoeveel vet mag je hebben?

Het is niet de bedoeling dat je al je vet kwijtraakt. Vet is namelijk een bouwstof voor je cellen en deze hebben dit nodig om te kunnen bestaan. Ook is vet een soort van energieopslag, voor als je meer energie nodig hebt dan je uit je eten kunt halen. Als laatste heeft het vet een isolerende werking en helpt het je lichaam warm te houden. Een beetje vet is dus helemaal geen probleem en zelfs gezond. Vrouwen hebben meer vet nodig dan mannen en slaan dit ook op andere plekken op. Daarom zie je bij mannen vaak de bekende buik en gaat het bij vrouwen meer naar de heupen en bovenbenen. Een gezond vetgehalte voor vrouwen ligt tussen de 21 en 24 procent en bij mannen ligt dit eerder tussen de 14 en 17 procent. Je kunt dit meten door een vetpercentagemeter aan te schaffen, maar de beste resultaten krijg je bij een huidplooitest die je op je sportschool of bij de dokter kunt laten uitvoeren.

6 tips om verantwoord vet te verbranden

Het is dus de bedoeling dat je dit extra vet gaat verbranden en dit doe je door de functie die het heeft als energieopslag aan te spreken. Je lichaam gaat je overtollige vet gebruiken als je meer energie nodig hebt dan dat je uit je voeding kunt halen. Dit kun je op verschillende manieren doen. De meeste mensen denken dan direct aan zware sessies in de sportschool, en dit zal zeker helpen, maar je kunt ook veel bereiken door je eetpatroon aan te passen, goed te slapen en je stressgehalte te verlagen. Gebruik daarom de volgende handige tips waarmee je verantwoord je vet kunt verbranden en nooit meer terug zal zien.

Tip 1: stimuleer je spijsvertering

Vet wordt in je lichaam afgezet als dit niet kan worden omgezet in energie. Een langzaam werkende en luie spijsvertering is niet bevorderlijk voor een goede vet verbranding. Je darmen moeten worden gestimuleerd en moeten alle voedingsstoffen en energie optimaal uit je voeding kunnen verwijderen. Door je spijsvertering te stimuleren stimuleer je ook direct je vetverbranding. Er zijn een aantal kleine aanpassingen die je kunt maken in je eetpatroon, waarmee je dit direct in gang kunt zetten.

  • Water: zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, elke dag. Hiermee wordt echt water bedoeld en geen fris- of fruitdranken, thee en koffie. Iedereen heeft dagelijks gemiddeld 1,5 tot 2 liter water nodig en hierdoor zal je spijsvertering direct beter kunnen werken.
  • Ontbijt: breng je spijsvertering op gang door een gezond ontbijt te eten. Focus daarbij op langzame koolhydraten die je vindt in volkorenproducten en groenten. De vezels zullen je maag en darmen stimuleren en de langzame koolhydraten zorgen ervoor dat je geleidelijk energie ontvangt.
  • Verhouding: je spijsvertering kan het beste werken als je er genoeg van elke voedingsstof doorheen laat gaan. Het is dus goed om bij elke maaltijd te denken aan de verhouding tussen eiwitten (20 procent), vetten (30 procent) en koolhydraten (50 procent). Voor duursporters en bodybuilders zal deze verhouding anders liggen.
  • Tussendoortjes: om je spijsvertering tussen de maaltijden geen kans te geven rust te nemen, kun je af en toe een gezond tussendoortje eten. Denk hierbij aan een stuk fruit, noten of wat verse groenten. Hiermee houd je je spijsverteringsmotor op gang en zal de volgende maaltijd optimaal worden verteerd.

Tip 2: drink groene thee

Houd je van thee, dan heb je geluk. Groene thee is namelijk een uitstekende assistent bij het verbranden van vet. Dat komt door de stoffen catechine en cafeïne die het bevat. Beweerd wordt dat als je elke dag drie koppen groene thee drinkt en verder niets in je dieet veranderd je 1,3 kilo’s kwijtraakt in 1 tot 3 maanden. Dit moet wel pure groene thee zijn en deze koop je het beste bij een echte koffie- of theewinkel en niet bij de supermarkt. Daarnaast bevat groene thee ook veel antioxidanten die je helpen je lichaamscellen gezond te houden en vrije radicalen af te vechten. Je weerstand zal er dus ook van verbeteren. Houd je niet van de smaak van groene thee? Dan kun je altijd groene thee extract kiezen en van dezelfde voordelen gebruik maken.

Tip 3: voldoende eiwitten

Je lichaam gebruikt twee keer zoveel energie om eiwitten te verbranden dan koolhydraten en vetten. Hierdoor krijg je van eiwitten de beste verzadiging. Daarnaast helpen eiwitten ook bij het onderhouden, opbouwen en in stand houden van je spieren, wat belangrijk is als je optimaal wilt profiteren van je sportsessie. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je voldoende eiwitten eet en voor personen die gemiddeld bewegen is dit 20 procent. Eiwitten vind je veel in vis, gevogelte, noten, zuivel, eieren en sojabonen.

Lees ook: Tips voor een Eiwitdieet

Tip 4: meer bewegen

Het is geen geheim dat je als je meer beweegt meer energie nodig hebt. Deze energie haal je uit je eten en als dit is opgebruikt uit je vetreserves. Met cardiotraining verbrand je de meeste energie. Zorg ervoor dat je tijdens het trainen nog gewoon kunt praten, anders is je hartslag te hoog. Behalve vet verbranden zal je hiermee ook je spijsvertering stimuleren, komt er meer zuurstof in je bloed en wordt dit gezonder, kun je stress kwijtraken en zal je lichaamsvet omzetten in spiermassa. Het is echter ook goed om je cardiotraining af te wisselen met krachttraining. Hiermee verbrand je minder calorieën, maar bouw je ook meer spieren op. Met meer spieren stijgt je ruststofwisseling waardoor je dagelijks meer energie gebruikt. Een ander interessant voordeel van krachttraining is ook dat je tot 15 uur na je workout nog extra calorieën aan het verbranden bent wat resulteert in een verhoging van je vetverbranding van 60 procent. En zowel voor cardio- als voor krachttraining hoef je geen duur lidmaatschap bij een sportschool aan te gaan.

  • Thuis: krachttraining kun je prima thuis doen. Dit geeft je meer vrijheid en is financieel ook gunstiger. Je kunt wat geld investeren in een paar gewichten en zelf een routine opbouwen.
  • Fietsen: Nederland is een fietsland en fietsen is uitstekende cardiotraining. Als je niet te ver van je werk af woont is het dus veel verstandiger om de fiets te pakken in plaats van de auto. Doe dit twee of drie dagen per week en je zal al snel de resultaten merken.
  • Wandelen: een rappe wandeling waarbij je je hartslag flink omhoog brengt kan ook onder cardio worden geclassificeerd. Is het niet mogelijk om de fiets te nemen naar je werk, stap dan een paar haltes eerder uit de bus of parkeer je auto verder weg.
  • Hardlopen: het voordeel van hardlopen is dat je dit kunt doen wanneer je wilt, dat het heel weinig kost en dat je het afwisselend kunt maken door mooie en verschillende routes uit te kiezen. Ren door het stadspark, over de dijk of langs de zee en je krijgt niet alleen een goede cardio workout maar kunt ook genieten van al het mooie om je heen.
  • Traplopen: als laatste kun je altijd meer lichaamsbeweging krijgen als je de trap neemt in plaats van de lift. Op je werk probeer je meer persoonlijk met collega’s te praten dan de telefoon te pakken, ook als deze zich op een andere verdieping bevinden. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken en je helpen bij het snel vet verbranden.

Tip 5: slaap goed

Goed slapen is erg belangrijk als je met vet verbranden bezig bent. Goede slaap zorgt er namelijk voor dat je energie hebt om aan de dag te beginnen en al je goede voornemens uit te voeren. Daarnaast zal je hormoonbalans beter zijn als je elke nacht genoeg slaapt. Voornamelijk het gehalte van het hormoon cortisol is belangrijk. Slaap je niet voldoende, dan zal een te veel aan cortisol juist zorgen dat je vet opbouwt in plaats van afbreekt. Vet verbranden wordt heel erg moeilijk als je hormonen niet in balans zijn. Daarnaast word je van goed slapen positiever, krijg je minder behoefte aan suikers om je energiegehalte omhoog te brengen en zal je lichaam goed kunnen herstellen van alle inspanningen en indrukken waar het dagelijks mee te maken krijgt. Ben je bezig met spieropbouw, dan kan je lichaam deze tijdens het slapen rustig genezen waardoor je sneller weer klaar bent voor je volgende workout.

Tip 6: verminder stress

Iedereen heeft wel eens stress en dit kan je soms helpen alerter te worden en je concentratievermogen te verbeteren. Een beetje stress vooraf aan een rijexamen of tentamen werkt dus in je voordeel. Langdurige stress, daarentegen, is erg slecht voor je lichaam en zal vet verbranden juist tegenwerken. Dit komt doordat tijdens stress ook het hormoon cortisol vrijkomt dat net als wanneer je slecht slaapt juist zal zorgen voor een vetophoping in plaats van vet verbranding. Als je langdurig aan stress wordt blootgesteld zal je meer risico lopen op hart- en vaatziekten, gaat de werking van je immuunsysteem naar beneden, wordt je moe, krijg je problemen met slapen, kun je depressief raken en het kan er zelfs voor zorgen dat je spieren worden afgebroken. Vele redenen dus, waarom stress slecht is als je vet wilt verbranden maar ook in het algemeen. Er zijn enkele goede manieren waarop je stress kunt aanvechten, zoals door te sporten, door een lange wandeling te maken, door meditatie of mindfulness te overwegen, door een massage in te plannen of een dagje sauna, door een vakantie te plannen of door contact op te nemen met je dokter en professionele hulp te vragen.

Vet verbranden is niet moeilijk

Met een paar kleine veranderingen in je leefpatroon kun je er dus zorg voor dragen dat je meer vet verbrandt en je lichaam gezonder maakt. Het probleem dat veel mensen hebben is met het vet rondom de organen, dat zich dus niet onder de huid bevindt en dus eigenlijk niet zichtbaar is. Door je leven enigszins aan te passen kun je hier al snel wat aan doen. Eet gezond en zorg ervoor dat de verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten goed is, beweeg meer, slaap goed, verminder stress en drink dagelijks een paar koppen groene thee. Probeer je spijsvertering te optimaliseren, zodat je zoveel mogelijk voedingsstoffen gebruikt en deze niet laat omzetten in vet. Uit onderzoek is gebleken dat onverzadigde vetten die je vindt in bijvoorbeeld olijf- en kokosolie kunnen helpen je buikvet te verminderen. Het is dus niet zo dat je bang moet zijn om vet te eten, het gaat erom dat je de juiste vetten eet en in de juiste verhouding. Doe je dit een tijdje, dan zal dit voor jou tweede natuur worden en weet je op een gegeven moment niet beter. Wanneer je dat punt hebt bereikt, maak je de grootste kans om vol te houden waarmee je bent begonnen en het vetgehalte in je lichaam naar een gezond percentage te brengen.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel