Touwtje springen: Een gezonde manier om af te vallen?

0
4241

Vroeger hebben we het allemaal regelmatig gedaan; touwtje springen. Maar is dit populaire tijdverdrijf voor kinderen slechts een spelletje, of kan het ook als een sport worden beschouwd? Dat ligt geheel aan jezelf, wat is jouw doel?

Er zijn veel volwassenen die de oefening inzetten tijdens een intensieve workout. Zo wordt er bijvoorbeeld in de bokswereld veel touwtje gesprongen. Je krijgt er een goede conditie van, warmt al je spieren op en verliest bovendien overtollig gewicht c.q. vet.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

Wil jij graag gewicht verliezen, dan kun je dit dus mede bereiken door middel van het oud Hollandse touwtje springen. In dit artikel bespreken we alle voor- en nadelen omtrent touwtje springen.

Afvallen met touwtje springen

Touwtje springen is een zeer intensieve bezigheid, dit komt doordat tijdens het springen werkelijk iedere spier in het lichaam wordt gebruikt. Van de kuiten tot aan de buikspieren én van de armen tot aan de billen. Na een actief potje springtouwen zullen jouw spieren sterker en strakker worden.

Wil je graag afvallen met touwtje springen? Daar is deze workout uitermate geschikt voor. Het kost ontzettend veel energie om touwtje te springen en daardoor zal je veel calorieën verbranden. Daarnaast zal jouw conditie verbeteren en jouw uithoudingsvermogen worden vergroot. Wil jij een afgeslankt, strakker lichaam en een betere conditie? Start vandaag nog met touwtje springen!

Hoeveel calorieën verbrand je met touwtje springen?

Hoeveel calorieën verbrand je?Tijdens een potje touwtje springen verbrand je ontzettend veel calorieën, maar over hoeveel calorieën hebben we het dan precies? Je verbrandt  iedere minuut ongeveer 0,14 calorieën per kilo. Weeg jij 80 kilo, dan verbrand je in een periode van tien minuten dus 112 calorieën.

Dit is in vergelijking met de meest uitgevoerde cardio sporten; zwemmen, hardlopen en fietsen ontzettend veel. Echter is tien minuten hardlopen natuurlijk wel minder zwaar dan tien minuten touwtje springen, maar onthoud: oefening baart kunst!

Schema touwtje springen

Als je de eerste keer gaat touwtje springen zal je versteld staan van de intensiteit. Het is ontzettend zwaar en daarom is het verstandig om het rustig op te bouwen.
Voor de beginner adviseren wij het volgende schema:

 1. Opwarmen: 2 minuten op een rustig tempo touwtje springen.
 2. 30 seconde pauzeren.
 3. 1 minuut actief touwtje springen.
 4. 30 seconde pauzeren.
 5. 1 minuut actief touwtje springen.
 6. 30 seconde pauzeren.
 7. 1 minuut actief touwtje springen.

Breid dit schema iedere week met 1 extra ronde touwtje springen uit. Zit je na een aantal weken op een totale workout van circa 20 minuten, dan kun je dat aantal vasthouden. Eet je daarnaast ook nog gezond, dan zal je binnen een aantal weken ontzettend veel resultaat zien.

Je kunt er ook voor kiezen om hetzelfde schema te gebruiken maar te variëren in het springen. Daarbij kun je de eerste sessie bijvoorbeeld op pure snelheid springen, en de andere sessie op techniek en uithoudingsvermogen. Deze variaties kun je zelf toepassen, wees dus creatief! Zodra je dit voor langere tijd volhoud zal je snel gewicht verliezen en beter in je vel zitten.

Voordelen

 • Touwtje springen is goedkoop; het enige dat je nodig hebt is een springtouw en een paar goede sportschoenen.
 • Het kan overal: Je hoeft er niet voor naar de sportschool en je hebt er bovendien weinig ruimte voor nodig. Een ruimte van ongeveer 2 m2 is al voldoende.
 • Weinig tijd: Omdat je met touwtje springen ontzettend veel calorieën verbrandt, hoef je slechts 20 minuten van jouw vrije tijd op te offeren.

Nadelen

 • Niet mogelijk met veel overgewicht: heb je last van meer dan 20 kilo overgewicht, dan is touwtje springen erg slecht voor jouw gewrichten. Het is dan beter eerst af te vallen met bijvoorbeeld fietsen of wandelen.
 • Doorzettingsvermogen vereist: omdat touwtje springen een zware oefening is, zal je er in het begin niet goed in zijn. Laat je er echter niet door tegenhouden en zet door, je zal in een korte tijd veel resultaat boeken.
 • Blessuregevoelig: touwtje springen is een blessure gevoelige sport. Dit komt doordat je tijdens het springen jouw knieën en enkels belast.

Touwtje springen in combinatie met diëten

FitchefGewicht verliezen door enkel touwtje te springen? Lastig! Wil je graag gewicht verliezen dan is het een combinatie van de juiste voeding + beweging. Voeding is voor 70% verantwoordelijk, beweging slechts 30%.

Besluit jij om fanatiek te gaan touwtje springen, maar wil je jouw voedingspatroon niet aanpassen, dan zal je weinig tot geen gewicht verliezen. Dit werkt demotiverend, waardoor je waarschijnlijk na enkele weken/maanden het bijltje erbij neergooit.

Besluit je om een dieet te volgen naast het touwtje springen, dan zal je in een korte tijd veel gewicht verliezen. Let er echter wel op dat het bij sommige diëten (met name crash-diëten) niet verantwoord is om een intensieve sport uit te oefenen. Jouw lichaam krijgt dan simpelweg te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor het geen brandstof heeft om een stevige workout uit te voeren.

Verder kan touwtje springen bij vrijwel ieder dieet worden toegepast. Naar onze mening is touwtje springen dé sport om een dieet te ondersteunen. Een dieet waar wij veel goede ervaringen mee hebben is Fitchef van Mark van Oosterwijck.

6 tips als je begint met touwtje springen

Zoals bij iedere workout is het belangrijk om de oefening correct uit te voeren. Zo belast jij jouw spieren zo min mogelijk en heb je minder kans op blessures. Hierbij 6 tips voor als je net begint:

 1. Meet de juiste touwlengte. Ga met beide benen midden op het touw staan en zorg ervoor dat de uiteindes van het springtouw tot aan jouw oksels komen. Dan heb je de juiste lengte te pakken.
 2.  Draai het touw tijdens het springen vanuit je polsen rond en laat je handen bij de neerwaartse beweging nooit verder zakken dan je middel.
 3. Land op de bal je voeten en zet je knieën niet op slot.
 4. Houd gedurende de eerste twee a drie weken minimaal één dag rust. Zo geef jij jouw spieren de kans zich te herstellen.
 5. Een houten of rubberen ondervloer is het meest ideale oppervlak om op te touwtje springen. Vermijd asfalt en beton.
 6. Probeer diverse springtechnieken uit. Varieer door eenbenig te springen, spring zowel in een hoog als een laag tempo, beweeg van links naar rechts of spring hinkelend alsof je aan het hardlopen bent.

Heb jij na het lezen van dit artikel zin om te beginnen aan een workout? Go for it! Touwtje springen zal er in combinatie met gezonde voeding voor zorgen dat jij een slanker en strakker lichaam krijgt. Daarnaast wordt jouw conditie beter en zal je lekkerder in je vel zitten.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel