Spiergeheugen

0
4021

Ga jij graag naar de sportschool of houd jij je bezig met het ontwikkelen van een strak en afgeslankt lichaam, dan heb je vast wel eens van de term spiergeheugen gehoord. Maar, wat houdt de term spiergeheugen nu eigenlijk in?

Bij Fit & Gezond schrijven we wekelijks over boeken en cursussen welke betrekking hebben op een gezond lichaam en daarom ontvangen we van onze lezers regelmatig vragen. Zo ook over de term spiergeheugen.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

Omdat we deze vraag nu meerdere keren hebben ontvangen, hebben we besloten deze week een artikel te schrijven over dit, voor vele, onduidelijke woord. Benieuwd of jij ook spiergeheugen hebt? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is spiergeheugen?

Het spiergeheugen heeft te maken met de snelheid waarop spieren groeien. Heb jij in jouw leven weinig gesport en ga jij voor het eerst starten met krachttraining, dan zal het een tijd duren om spieren te kweken. Heb jij echter in jouw leven veel getraind en ben je nu een periode gestopt, waardoor jouw spieren niet meer zichtbaar getraind zijn, dan zal je wanneer je begint met trainen veel sneller resultaat zien en weer op het oude niveau terugkomen. Hiermee wordt het spiergeheugen bedoeld; de spieren lijken te hebben onthouden hoe ze weer in vorm moeten komen.

Spiergeheugen; waar bevindt het zich?

Er zijn omtrent het spiergeheugen vaak wat onduidelijkheden. Want, waar bevindt het zich nu precies? Veel onderzoekers waren van mening dat het spiergeheugen zich in het motorisch geheugen bevindt. Ervaren sporters zouden precies weten hoe ze bepaalde oefeningen perfect moeten uitvoeren, waardoor ze sneller resultaat zien. Echter bleek deze verklaring niet waterdicht, want er zijn ook veel beginnende sporters die de oefeningen perfect uitvoeren en toch minder snel resultaat behalen.

Waar bevindt het spiergeheugen zich dan? Het blijkt in de celkernen van de spieren te zitten. Wanneer een getraind persoon stopt met trainen neemt de grootte van de spieren af, maar de celkernen in de spieren blijken tot jaren na de trainingsperiode gelijk te blijven. De celkernen maken, wanneer je gaat sporten spiereiwitten aan, die uiteindelijk voor spiermassa zullen zorgen. Hierdoor zal een ex-sporter, wanneer hij zijn trainingsschema weer oppakt, sneller spiermassa ontwikkelen. Zij hoeven namelijk niet eerst de opbouw te doorlopen.

Hoe lang blijft spiergeheugen

Het is lastig om te bepalen hoe lang het spiergeheugen blijft. Wel is gebleken dat mensen er minstens twee jaar na hun laatste fanatieke trainingsperiode nog baat bij hebben. Heb jij enkele jaren geleden regelmatig aan krachttraining gedaan en ben jij van plan om binnenkort weer te starten, dan zal je merken dat het resultaat sneller zichtbaar is dan iemand die voor het eerst aan krachttraining doet.

Spiergeheugen trainen (kracht) vs. spiergeheugen hardlopen.

Wil jij graag spiermassa ontwikkelen dan is het verstandig om met krachttraining te starten, welke je afsluit met cardio (bijvoorbeeld hardlopen). Vind jij het belangrijker om een goede conditie te hebben i.p.v. spiermassa, dan kun je het beste starten met hardlopen, waarna je een krachttraining sessie doet.

Zowel bij krachttraining als bij hardlopen bouw je spiergeheugen op. Heb je in het verleden veel hardgelopen en ga je nu weer starten, dan zal je merken dat je binnen no-time weer op je oude niveau zit. Jouw hart weet ten slotte hoe het moet werken als je een flink stuk gaat hardlopen en ook de spieren in je kuiten zullen snel sterker worden. Zie jij er tegenop om weer fanatiek te gaan sporten? Niet doen. Je zal merken dat het vele malen sneller gaat dan toen je voor het eerst begon met hardlopen of krachttraining.

Krachttraining voor spiergeheugen

Wil jij ervoor zorgen dat jouw spieren ook spiergeheugen krijgen, dan is het verstandig om met krachttraining te beginnen. Het is belangrijk om verschillende soorten krachtoefeningen te doen, zodat je alle spiergroepen aanpakt en om te wisselen met het gewicht of het aantal sets.

Wil je zeker weten dat je op de juiste manier bezig bent, dan is het verstandig om een fitness instructeur of een ervaren sporter om advies te vragen. Deze kunnen op jouw techniek letten en je corrigeren waar nodig. Om spiermassa en dus spiergeheugen op te bouwen is het namelijk van groot belang om de oefeningen perfect uit te voeren. Dit voorkomt bovendien blessures en beschadigingen aan de gewrichten. Wordt jouw spiermassa groter, dan maak je automatisch ook spiergeheugen aan. En, daar zal je de rest van je leven profijt van hebben.

Blijf gefocust

Het is belangrijk om gefocust te blijven wanneer je bezig bent met het ontwikkelen van spiergeheugen. Mis daarom niet teveel trainingen. Wanneer dit toch gebeurd zal het ontwikkelen van spiermassa en spiergeheugen vele malen langzamer gaan, waardoor de kans op demotivering groter is. Vind je het lastig om jezelf drie keer per week naar de sportschool te slepen, zorg dan voor een trainingsmaatje. Naast consequent trainen is het ook belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Je spieren zullen hierdoor sneller herstellen.

Lange termijn resultaat

Spiergeheugen train je niet in enkele weken. Je zal maanden moeten trainen waarna jij jouw doel zult behalen; een gespierder en afgeslankt lichaam met spiergeheugen. Houd voor ogen dat spiergeheugen iets is, waaraan jij op de lange termijn iets hebt. Je hoeft niet je hele leven zo fanatiek te blijven trainen. Als je eenmaal spiergeheugen hebt opgebouwd en je doet een periode rustiger aan, dan zal je, zodra je het sporten weer fanatiek oppakt snel resultaat zien.

Spiergeheugen bestaat!

De term spiergeheugen is dus geen fabeltje, het bestaat daadwerkelijk. Heb jij in het verleden fanatiek gesport en wil je weer beginnen, maar zie je er tegenop? Niet doen! Jouw spieren weten wat ze moeten doen om weer op topniveau te presteren. De weg ernaartoe is daarom veel korter dan voor iemand die net start.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel