Wat is Scoliose en wat is de oorzaak?

0
2783

Als je iemands rug bekijkt, zie je dat de wervelkolom recht door het midden loopt. Wanneer een persoon scoliose heeft, buigt hun ruggengraat naar de zijkant.

De hoek van de buiging kan klein, groot of ergens daartussenin zijn. Maar alles wat meer dan 10 graden is, wordt beschouwd als scoliose. Artsen kunnen de letters “C” en “S” gebruiken om de kromming van de ruggengraat te beschrijven.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

Je kijkt waarschijnlijk niet rechtstreeks naar veel ruggengraten, maar wat je misschien opvalt aan iemand met scoliose is hoe ze staan. Ze kunnen een beetje leunen of hebben schouders of heupen die er ongelijk uitzien.

Wat is de oorzaak van scoliose?

In maar liefst 80% van de gevallen vinden artsen de exacte reden voor een gebogen wervelkolom niet. Scoliose zonder een bekende oorzaak is wat artsen ‘idiopathisch‘ noemen.

Sommige soorten scoliose hebben duidelijke oorzaken. Artsen verdelen deze buigingen in twee soorten – structureel en niet-structureel.

Bij niet-structurele scoliose werkt de wervelkolom normaal, maar ziet deze er gebogen uit. Waarom gebeurt dit? Er zijn een aantal redenen, zoals het feit dat de ene been langer is dan de andere, spierspasmen en ontstekingen zoals appendicitis. Wanneer deze problemen worden behandeld, verdwijnt dit type scoliose vaak.

Bij structurele scoliose is de kromming van de wervelkolom rigide en kan niet worden omgekeerd.

Of lees het ebook Lage rugpijn herstelmethode Nu met korting via Fit-gezond.com

Ebook lage rugpijn herstel methode Klik hier om het ebook te downloaden

 

Oorzaken kunnen onder meer zijn:

  • Hersenverlamming
  • Spierdystrofie
  • Aangeboren afwijkingen
  • infecties
  • tumoren

Genetische aandoeningen zoals het Marfan-syndroom en het Down-syndroom
Congenitale scoliose begint als de rug van een baby zich vóór de geboorte ontwikkelt. Problemen met de kleine botten in de rug, wervels genoemd, kunnen de wervelkolom doen buigen. De wervels kunnen onvolledig zijn of niet goed delen. Artsen kunnen deze aandoening detecteren wanneer het kind wordt geboren. Of ze zullen het misschien pas in de tienerjaren vinden.

Familiegeschiedenis en genetica kunnen ook risicofactoren zijn voor idiopathische scoliose. Als jij of een van je kinderen deze aandoening heeft, zorg er dan voor dat je andere kinderen regelmatig worden gescreend.

Scoliose verschijnt het vaakst tijdens groeispurts, meestal wanneer kinderen tussen 10 en 15 jaar oud zijn. Over hetzelfde aantal jongens en meisjes wordt gediagnosticeerd met lichte idiopathische scoliose. Maar rondingen bij meisjes hebben 10 keer meer kans om erger te worden en moeten mogelijk worden behandeld.

Scoliose kan worden gediagnosticeerd tijdens de tienerjaren en kan doorgaan tot in de volwassenheid. Hoe groter de hoek van de wervelkolombuiging, hoe groter de kans is dat deze in de loop van de tijd toeneemt. Als u in het verleden scoliose had, laat uw arts dan regelmatig uw rug controleren.

Degeneratieve scoliose treft volwassenen. Het ontwikkelt zich gewoonlijk in de lage rug aangezien de schijven en de verbindingen van de stekel beginnen te verslijten aangezien u veroudert.

Kan het worden voorkomen?

Nee. Vergeet dus de geruchten die je misschien hebt gehoord, zoals: “Sportblessures bij kinderen kunnen scoliose veroorzaken.” Niet waar.

Evenzo, als uw kinderen op school zijn, kunt u zich zorgen maken over het gewicht van de leerboeken die zij bij zich hebben. Hoewel zware rugzakken rug-, schouder- en nekpijn kunnen veroorzaken, leiden ze niet tot scoliose.

En hoe zit het met een slechte houding? De manier waarop een persoon staat of zit heeft geen invloed op hun kansen op scoliose. Maar een gebogen ruggengraat kan een merkbare helling veroorzaken. Als uw kind niet rechtop kan staan, vraag dan uw arts om naar de ruggengraat te kijken.

Of lees het ebook Lage rugpijn herstelmethode Nu met korting via Fit-gezond.com

Ebook lage rugpijn herstel methode Klik hier om het ebook te downloaden

 

Bekijk hieronder de video wat is scoliose?

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel