Schijf van Vijf ;Wat betekend de schijf nou precies ?

0
1921

De Schijf van Vijf; we hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar hoe zat het ook alweer? Jouw lichaam is jouw heiligste goed en daarom is het belangrijk er zo goed mogelijk voor te zorgen.

Eet je volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen, zodat jouw lichaam optimaal kan functioneren. Het is belangrijk om gevarieerde voeding te eten, maar doe je dat ook?

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

In de loop van de jaren heb je waarschijnlijk een bepaald voedingspatroon ontwikkeld, welke perfect binnen jouw levensstijl past. Maar is dat ook een voedingspatroon welke voldoet aan de Schijf van Vijf? In dit artikel gaan we uitgebreid in op de Schijf van Vijf.

Wat is de Schijf van Vijf?

De Schijf van Vijf bestaat uit de volgende onderdelen en/of voeding:

 • Groente en fruit: eet je voldoende groente en fruit dan verlaag je de kans op hart- en vaatziekte, darmkanker en diabetes type 2. Je hebt zowel groente als fruit nodig omdat beide anderen goede voedingsstoffen bevatten die jouw lichaam nodig heeft. Ook is het belangrijk om met groente- en fruitsoorten te variëren.
 • Smeer- en bereidingsvetten: het lichaam heeft onverzadigde vetten nodig, omdat dit een bouwstof en een brandstof is voor het lichaam. Daarnaast bevat het vitamine A, D en E. Voorbeelden van onverzadigde vetten zijn olijfolie, zonnebloemolie en margarine.
 • Vis, vlees, ei, peulvruchten, noten en zuivel: Dit vak is belangrijk omdat de voedingsstoffen veel eiwitten bevatten. Vlees en eieren bevatten ijzer en B12, is hier een tekort van dan voelt men zich lusteloos.
 • Brood, graanproducten en aardappelen: volkoren graanproducten verkleinen tevens de kans op hart- en vaatziekte, diabetes type 2 en darmkanker. Graanproducten zijn bovendien van groot belang omdat ze energie leveren.
 • Dranken: water, koffie en thee: De mens bestaat voor 60% uit water en dagelijks verliezen we veel vocht. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken zodat je niet uitdroogt en last krijgt van hoofdpijn en andere ongemakken. Suiker is echter geen goede toevoeging voor het lichaam; vermijd daarom dranken met toegevoegde suikers.

Wat zijn de wijzigingen bij de nieuwe Schijf van Vijf?

De welbekende slogan: ‘Twee ons groente en twee stuks fruit, dan houd jij het een heel stuk langer uit’, kennen we allemaal nog wel uit de televisie spotjes van vroeger. Maar onlangs heeft de Schijf van Vijf een kleine wijziging doorgevoerd, waardoor deze lijfspreuk niet langer van toepassing is. Een nieuwe schijf van vijf dus.

Wijziging: groente en fruit

Twee stuks fruit per dag wordt nog steeds aanbevolen, maar die twee ons groente moet worden opgeschroefd naar 250 gram groente per dag. Ook werd vroeger gedacht dat het prima was om fruit te persen of toe te voegen aan een smoothie, maar de woordvoerder van het Voedingscentrum geeft aan dat je bij het eten van een stuk fruit meer vezels binnenkrijgt en bovendien een verzadigder gevoel krijgt. Deze kleine wijzigingen zijn sinds november 2016 van kracht.

Wijziging: aanbevolen hoeveelheid vis

In 2004 werd door het Voedingscentrum aangeraden om twee keer per week vis te nuttigen. Dit aantal is nu verlaagd naar slechts één keer per week.

Wijziging: aanbevolen hoeveel peulvruchten

Het is belangrijk om iedere week peulvruchten te eten. Voorbeelden van peulvruchten zijn bonen, linzen en erwten. Deze bevatten alle veel belangrijke bouwstoffen zoals ijzer.

Wat is gezonde voeding volgens de Schijf van Vijf?

Gevarieerd eten is dus belangrijk en daarom is het van belang iedere dag iets te nuttigen uit iedere schijf. Hieronder een voorbeeld menu met gezonde recepten, welke is afgestemd op de behoefte van een vrouw van circa 30 jaar. Dit menu is opgesteld door het Voedingscentrum:

 • Ontbijt: 2 sneetjes volkorenbrood met margarine en een plak 30+ kaas + jam. Glas halfvolle melk en een kop thee zonder suiker.
 • Tussendoor: Koffie met halfvolle koffiemelk. 1 snee roggebrood met margarine en een halve plak 30+ kaas.
 • Lunch: Dubbele volkoren boterham met margarine, ¼ avocado in plakjes met citroensap en een dubbele volkoren boterham met margarine, hüttenkäse en plakjes radijs. Glas karnemelk.
 • Tussendoor: Thee zonder suiker, een appel en een worteltjes.
 • Avondeten: Varkensoester met champignons, rode bietjes en aardappelen. Schaaltje yoghurt met één kiwi en een glas water.
 • Avond snack: Thee zonder suiker, één stuk fruit en een handje studentenhaver.

Wil jij weten hoe jouw gepersonaliseerde voorbeeldmenu eruit ziet? Op de website van het Voedingscentrum kun je diverse menu’s inzien welke aan worden gepast op jouw leeftijd en geslacht. Naast dit Hollandse voorbeeldmenu hebben ze bijvoorbeeld ook een vegetarisch en Marokkaans menu.

Wat berekend de Schijf van Vijf?

Het is erg lastig om aan te geven hoeveel jij precies van iedere schijf binnen dient te krijgen. Dit komt doordat het advies wordt gebaseerd op basis van je geslacht en leeftijd. Vrouwen hebben per slot van rekening andere behoeftes dan mannen en dat geldt ook voor kinderen en volwassenen.

Toch zijn er een aantal algemene adviezen die op iedereen van toepassing zijn:

 • Minstens 250 gram groente per dag.
 • Twee stuks fruit; niet geperst of verwerkt in een smoothie.
 • Dagelijks een handje noten.
 • Eén maal per week vis; voorkeur voor vette vis.
 • Maximaal 500 gram vlees per week.
 • 1,5 tot 2 liter vocht per dag (water, thee).
 • Twee tot drie porties zuivel per dag (yoghurt, melk, karnemelk).

Daarnaast is het voor ieder gezond om minstens twee keer per week vegetarische voeding te eten. Vervang jouw portie vlees eens voor een groenteburger of peulvruchten. Bewerkt vlees zoals worstjes en hamburgers kunnen ook beter vermeden worden. Er zijn genoeg recepten om mee te variëren.

De 5 regels; Schijf van Vijf

 1. Eet gevarieerd.
 2. Nuttig kleine porties en beweeg.
 3. Eet minder verzadigd vet.
 4. Nuttig veel groente, fruit en granen.
 5. Eet veilig; bereid je eten op een hygiënische wijze.

Is de schijf van vijf een dieet?

Afslank ReceptenbijbelVeel mensen vragen zich af of de schijf van vijf een dieet is. Dit is echter niet het geval. Volg je de instructies van de schijf dan leef je een stuk gezonder en je lichaam zal gereinigd worden. Hierbij is de kans zeker aanwezig dat je zult afvallen.

De doelstelling van de schijf is echter niet om af te vallen maar om gezonder te leven. Gezonder leven gaat vaak gepaard met afvallen. Maar bij Fit&Gezond zijn wij van mening om dit geen dieet te noemen. Wanneer je echt op zoek bent naar een dieet zijn er vooral veel receptenboeken die wij aanraden. Zo hebben wij goede ervaringen met de Afslank Receptenbijbel. Informatie over dit receptenboek vindt je hier.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel