Mentaal afvallen vs. fysiek afvallen

0
3259

Afvallen; het zou niet ingewikkeld moeten zijn. Het is een kwestie van gezonde voeding, minder koolhydraten en meer beweging; en dan zou je al een heel eind moeten komen.

Echter blijkt het in de praktijk een stuk ingewikkelder, omdat velen van ons het streefgewicht dat zij voor ogen hebben niet behalen. Dit komt doordat we vaak een terugval krijgen, maar wat is de oorzaak hiervan?

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

Wanneer je besluit om een dieet te gaan volgen ben je gedurende de eerste dagen mega gemotiveerd, maar na een tijdje verslapt je aandacht en is het lastig om vol te houden. Dit komt doordat afvallen met name een mentale kwestie is; het zit tussen de oren.

Mentaal afvallen is moeilijker dan fysiek afvallen

Afvallen is mentaal vaak zwaarder dan fysiek. Het mentale aspect zorgt ervoor dat je te maken krijgt met terugvallen. Hierbij 4 redenen waarom veel mensen last hebben van een terugval:

 • We zijn gewoontedieren

  slechte eetgewoontesVeel van de dagelijkse dingen die we doen zijn onderdeel van onze automatische piloot. Tussen je ontbijt en je lunch eet je graag een mueslireep, in de pauze drink je bij je eten een energydrankje en in de avond eet je voor de tv graag een bakje chips.

  Doordat deze handelingen een gewoonte zijn geworden is het gemakkelijk om hier op terug te vallen wanneer jij even niet gefocust bent, waardoor je jezelf even laat gaan. Een gewoonte kan je namelijk wel ontwijken, maar de handeling zit nog steeds opgeslagen in jouw hersenen. Wanneer je emotioneel bent of last hebt van stress ben je voornamelijk met deze stoorzender bezig, waardoor het eenvoudiger is om terug te vallen op oude gewoontes.

 • Je lichaam heeft slechte verslavingen

  Ieder lichaam is gewend aan vet eten en suikers. Van kleins af aan zijn we er mee in aanraking gekomen, dus jouw lichaam zal zo nu en dan hunkeren naar een stuk chocolade of naar een lekker broodje hamburger met extra saus.

 • Stress

  Stress is een dooddoener tijdens een dieet. Stress gaat gepaard met een onaangenaam gevoel in de buik. Jouw lichaam verwart dit vervelende, knagende gevoel met honger, waardoor je eerder geneigd bent om meer te gaan eten zodat het gevoel verdwijnt.

 • De verleidingen zijn overal

  Waar je ook loopt, overal liggen verleidingen op de loer. In de supermarkt, bij de bakker, op verjaardagen en op je werk; het is frustrerend. Continu dien jij jezelf alle lekkernijen te ontzeggen.

Tips om je mentaal goed voor te bereiden

Gelukkig is er voor alles een oplossing! Om ervoor te zorgen dat je minder snel een misstap maakt hebben wij, buiten de eerder genoemde adviezen, vier handige tips voor jou. Deze tips zijn bedoelt om het gevecht tegen ‘mentaal afvallen‘ te winnen:

 • Houd jezelf een spiegel voor

Het is lastig om je continue bewust te zijn van wat je eet, maar hier hebben we een eenvoudige oplossing voor; houd een eetdagboek bij. Schrijf alles wat je eet op en schrijf daarbij waarom je het at. Je wordt veel bewuster van wat je eet en wanneer je het een tijd hebt bijgehouden kun jij precies terugzien waar jouw valkuilen zich bevinden.

 • Ga sporten!

Het begin is altijd zwaar, maar wanneer je eenmaal een bepaald ritme krijgt zal je gedisciplineerder worden. Na een fanatieke sportsessie in de sportschool ben je veel minder geneigd om s ‘avonds toe te geven aan slechte eetgewoontes, want je hebt tenslotte niet voor niets staan te zweten in the gym. Pluspunt: de tijd dat je in de sportschool staat kan jij ook geen slechte voeding eten.

 • Durf om hulp te vragen

Wanneer je mensen in jouw omgeving hebt die jou supporten; denk aan vrienden, familie een diëtiste of een mentale coach, is het eenvoudiger om de mentale strijd te onderdrukken. Heb je een zwak moment; richt je tot jouw vertrouwenspersoon.

 • Volg een goed dieet

Website mentale dieet planKies een dieet die bij jou past en waarbij je ondersteuning en mentale coaching krijgt. Het ‘Mentale Dieet Plan’ is hiervan een goed voorbeeld. Tijdens, maar ook na de periode waarin je veel afvalt heb je toegang tot een mentale en personal coach; wat een ontzettend goede stok achter de deur is. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer men ook mentale coaching krijgt gedurende een dieet, de kans van slagen vele malen groter is. Het ‘Mentale Dieet Plan’ hebben wij eerder getest, waarna wij er een review over hebben geschreven.

Mentale dieet plan website

Ik hoop dat je iets hebt opgestoken van onze tips. Veel succes met afvallen!

Gezonde groeten,

Fit en gezond

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel