Een koolhydraatarm ontbijt start met het verbranden van vet!

0
3211

Er zijn verschillende manieren om af te vallen, de laatste jaren is een koolhydraatarm dieet een populaire optie. Toch is er vaak niet voldoende kennis wat dit dieet nou echt inhoudt en of het wel gezond is. Door een koolhydraatarm ontbijt zorg je ervoor dat je lichaam geen insuline binnen krijgt en daardoor geen vet gaat vasthouden. Het lichaam blijft dan in modus van het vet verbranden. Dat is natuurlijk super goed en zie je ook terug in bijvoorbeeld een eiwit dieet. Maar er zijn ook koolhydraatarme diëten die verder gaan dan alleen een vermijding tijdens het ontbijt. Een koolhydraatarm dieet is moeilijk te definiëren maar draait voornamelijk om de vermindering van bewerkte koolhydraten.

Wat zijn koolhydraten?

Eigenlijk zijn koolhydraten voornamelijk suikers maar koolhydraten kunnen ook zetmeel zijn. Jouw lichaam zet die suiker om in glucose, deze glucose werkt als een brandstof voor het lichaam. De suikers van koolhydraten kunnen voorkomen in lactose (melksuiker), fructose (vruchtensuiker) en sacharose (suiker). Koolhydraten komen daarom voor in heel veel producten. Over het algemeen heeft iedereen koolhydraten nodig. Omdat de glucose zorgt voor de dagelijkse activiteiten zoals bewegen, redeneren en praten. Wanneer je dus geen koolhydraten eet of verminderd dan bestaat er altijd de mogelijkheid dat je problemen krijgt met deze dagelijks activiteiten. Het verschilt per persoon hoeveel koolhydraten je per dag nodig hebt. Je kunt daarbij het beste uitgaan van 6 gram per lichaamskilo, dit betekent dat voor iemand die 60 kilo weegt dagelijks 360 gram koolhydraten nodig zijn om te kunnen functioneren. De 360 gram koolhydraten gaat in dat geval wel over “goede” koolhydraten, hieronder kun je lezen wat er bedoelt wordt met goede koolhydraten.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

Een koolhydraatarm dieet: wat is dat?

Wanneer je koolhydraten eet dan krijg je suikers binnen en die suikers worden omgezet in glucose. Doordat jouw lichaam glucose binnen krijgt, wordt er insuline aangemaakt. Deze insuline zal er uiteindelijk voor zorgen dat vet makkelijker vastgehouden wordt. Als je wilt gaan afvallen dan wil je dit natuurlijk niet. Daarom bestaat er sinds een aantal jaren een koolhydraatarm dieet waarbij het voornamelijk draait om een koolhydraatarm ontbijt. ’s Nachts verbrandt ieder lichaam vet, hoe meer spieren je hebt hoe meer vet er ’s nachts wordt verbrandt. ’s Morgens wanneer je koolhydraten gaat eten wordt dit proces gestopt want het lichaam krijgt weer nieuwe suikers binnen. Een ontbijt zonder koolhydraten is daarbij al een hele stap. Het proces van vet verbranding kan doorgaan en je zult meer vet verbranden. Daarnaast zijn er ook mensen die de gehele dag minder koolhydraten eten. Er wordt vaak gedacht dat een koolhydraatarm dieet inhoudt dat je helemaal geen koolhydraten meer eet maar dat is vrijwel onmogelijk. In dat geval zal je namelijk niet meer normaal kunnen functioneren en zal er veel behoefte zijn aan vetten. Bij een normaal koolhydraatarm dieet kan je de hoeveel koolhydraten terug brengen tot 100-150 gram per dag. Een fanatiek koolhydraatarm dieet gaat uit van 50 – 100 gram per dag. Een extreem koolhydraat dieet is 20 – 50 gram per dag. In het laatste geval zijn er nog maar weinig producten die je kunt eten. En ben je voornamelijk afhankelijk van groente, zaden en noten.

De nadelen van een koolhydraatarm dieet

Wanneer je gaat proberen om minder koolhydraten te eten dan zijn er een aantal nadelen die naar boven kunnen komen. In heel veel fruit zitten namelijk ook koolhydraten. Een banaan bevat al snel 20 gram koolhydraten en wordt daarom vaak vermeden tijdens een koolhydraatarm ontbijt of lunch. Het is een gevaar om minder vitaminen binnen te krijgen omdat het ook koolhydraten met zich meebrengt. Daarnaast bevat koolhydraten een groeihormoon HGH wat ervoor zorgt dat je na het sporten minder last hebt van spierpijn. Door een gebrek aan dat groeihormoon krijg je vaak last van veel spierpijn na het sporten. Wanneer je een koolhydraatarm dieet combineert met een normaal sportschema is dit geen probleem maar met name krachttraining zal ervoor zorgen dat je veel last krijgt van spierpijn. Een probleem wat bij vrouwen veroorzaakt kan worden door een koolhydraatarm dieet is een onregelmatige menstruatie. Dit kan namelijk voorkomen wanneer je te weinig calorieën eet of te weinig koolhydraten. Een ander probleem wat kan optreden bij een koolhydraatarm dieet is een jodiumtekort. In geheel Nederland hebben mensen een jodiumtekort en daarom wordt dit verwerkt in brood. Een jodiumtekort kan zorgen voor problemen aan de schildklier, dit kan leiden tot diarree, kortademigheid en hartkloppingen. Doordat je bij een koolhydraatarm ontbijt geen brood meer eet en bij de lunch vaak ook niet, komt het voor dat er een jodiumtekort in jouw lichaam ontstaat. En de gevolgen daarvan zijn groot dus zorg dat je op een andere manier jodium binnenkrijgt.

De redenen om een koolhydraatdieet te volgen

Er zijn meerdere redenen om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen. Waarschijnlijk heb je online gelezen dat je met een koolhydraatarm dieet heel snel gewicht kan verliezen. Er wordt inderdaad vaak geschreven over de effectiviteit van een koolhydraatarm dieet. Gemiddeld verliezen mensen die het dieet volgen zo’n 0,8 kilo per week. Dat wil zeggen dat je na 3 maanden ongeveer 10 kilo kwijt bent. Dat is dus een goede reden om aan een koolhydraatarm dieet te binnen. Verder zijn er ook mensen die problemen hebben met teveel suiker en eigenlijk verslaafd zijn aan suikers. In de huidige samenleving zitten vrijwel overal bewerkte suikers in en dat zorgt voor een suikerverslaving. Om hier vanaf te komen kun je een koolhydraatarm dieet gaan volgen en op die manier niet meer afhankelijk zijn van suikers. Daarnaast is het voor sommige mensen meer nood dan wet, je kan namelijk een gewicht bereiken waarbij het echt nodig is. Tegenwoordig wordt er door veel diëtisten en artsen aangeraden om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen. Je kunt allereerst beginnen met een koolhydraatarm ontbijt en vaak heeft dat al veel effect op de gemoedstoestand. Vervolgens kun je dit uitbreiden naar een volledig dieet.

Het drinken van voldoende water is essentieel

Je kunt heel goed letten op voedsel maar als je daarnaast veel frisdrank drinkt, dan blijven die calorieën eraan komen en zal je niet snel resultaat zien. Daarom is het aan te raden om bij een koolhydraatarm ontbijt alleen water te drinken. Op deze manier zal je geen overtollige calorieën binnenkrijgen want water bevat geen calorieën. Gedurende de rest van de dag is het ook aan te raden om alleen water, thee of koffie te drinken. Deze dranken bevatten namelijk geen calorieën en zijn goed voor de stofwisseling. Water is het beste want water haalt het honger gevoel weg. Je zult hierdoor minder zin hebben om te eten. Daarnaast geeft water het gevoel dat je geen behoefte meer hebt aan andere dranken zoals frisdranken of vruchtensappen. Erg positief want op die manier krijg je geen onnodige calorieën binnen. Verder zorgt water voor de versnelling van de stofwisseling en zal je dus meer vet verbranden tijdens het proces van het afvallen. Water geeft je meer energie dan je denkt, door water krijg je namelijk meer energie en raak je gemotiveerder om te gaan sporten en bewegen. Als laatste zorgt water er ook nog eens voor dat afvalstoffen snel wordt afgevoerd. Dat is zeker erg relevant wanneer je naast het koolhydraatarme dieet ook nog eens veel aan het sporten bent. Je hebt dus geen light dranken of vruchtensappen nodig om af te vallen, deze dranken bevatten heel veel suiker en calorieën, kies gewoon voor kraanwater, ook nog eens een stuk goedkoper.

Sporten om af te vallen?

Veel mensen gaan ervan uit dat het afvallen vanzelf gaat wanneer ze zich aan een eetschema houden. Maar helaas, ook bij een koolhydraatarm dieet is het belangrijk om daarnaast te sporten. Wanneer je minder koolhydraten eet dan zal het lichaam minder snel vet vasthouden wat binnenkomt maar het vet dat er al is moet ook verbrandt worden. Dit kan alleen in wanneer je gezonde voeding combineert met voldoende sporten. Over het algemeen wordt aangegeven dat je minimaal 30 minuten moet bewegen per dag maar tijdens een proces van afvallen is het belangrijk dat je naast 30 minuten bewegen ook nog minimaal 30 minuten sport per dag. Je kunt op die manier echt resultaat zien van het afvallen en zult sneller gewicht gaan verliezen. Een koolhydraatarm ontbijt is de basis voor het hele dieet maar het gaat alleen werken in combinatie met een gezonde hoeveelheid beweging. Het is daarbij echt niet nodig om iedere dag naar de sportschool te gaan maar je kunt ook in de woonkamer yoga of cardio uitvoeren. De fanatieke mensen zullen wel naar de sportschool gaan maar dat is niet per se nodig om aan voldoende beweging te komen. Je kunt natuurlijk ook zelf gaan hardlopen, zwemmen of tennissen. Belangrijk is dat je een sport kiest waarbij jij jezelf goed voelt en er plezier aan ervaart. Dan is de intrinsieke motivatie ook een stuk groter om meerdere keren per week te gaan sporten.

De combinatie van weinig koolhydraten en sporten

Zoals je hier boven kunt lezen is het belangrijk dat je naast de gezonde voeding ook gaat sporten. Maar daar zit ook een nadeel aan want voor het vele sporten heb je juist ook koolhydraten nodig. De glucose die uit de koolhydraten voortkomt zorgt voor een dagelijkse dosis energie die je nodig hebt om te bewegen en andere dagelijkse activiteiten uit te voeren. Tijdens een koolhydraatarm dieet is het daarbij belangrijk dat je jezelf goed in de gaten houdt. Je wilt niet te ver gaan en teveel van jouw lichaam vragen. Het is niet normaal om maar 20 – 50 gram aan koolhydraten te eten, moet je nagaan in combinatie met een extreme hoeveelheid aan sporten. Dus zorg ervoor dat je niet te ver gaat qua sporten en zorg voor een juiste balans tussen gezonde voeding en voldoende energie om te kunnen sporten. Daarnaast bevatten koolhydraten het groeihormoon HGH dat ervoor zorgt dat je geen tot weinig spierpijn hebt na het sporten. Door een tekort aan koolhydraten zal je hier dus wel last van krijgen. De spierpijn na het sporten zal erger zijn dan je gewend bent en je moet daar goed mee om kunnen gaan. Je wilt niet teveel vragen van jouw lichaam, mocht je twijfelen over de hoeveelheid sporten in combinatie met een koolhydraatarm dieet neem contact op met een specialist.

Lees ook het artikel: Dikke Billen

Goede en slechte koolhydraten

Bij het uitvoeren van een koolhydraatarm dieet is het met name belangrijk dat je goed onderscheidt kunt maken tussen goede en slechte koolhydraten. Er zijn verschillende producten waar koolhydraten in zitten en die worden op deze manier van elkaar gescheiden. Allereerst hebben we ‘trage suikers’ die onder slechte koolhydraten vallen dit zijn met name zetmeelproducten. Deze zetmeelproducten moeten namelijk eerst door het lichaam worden omgezeten, dit zorgt ervoor dat de suikers lang in het lichaam zitten. Bij ‘trage suikers’ kun je denken aan: witte rijst, niet volkoren pasta, witbrood en bewerkte aardappelproducten. De slechte koolhydraten bestaan daarnaast ook uit ‘snelle suikers’.  Het verschil tussen snelle en trage suikers gaat in op de snelheid waarmee de suikers de bloedsuikerspiegel  beïnvloeden. Hoe meer de bloedsuikerspiegel piekt, hoe meer insuline er wordt aangemaakt en hoe meer vet er wordt opgeslagen. ‘Snelle suikers’ zijn dus slechte koolhydraten die je eigenlijk geheel wilt vermijden. Denk daarbij aan snoep, taart, koekjes, frisdrank en ontbijtgranen. Naast slechte koolhydraten zijn er ook koolhydraten die juist gezond voor je zijn. Als je een koolhydraatarm dieet volgt is het vooral aan te raden om de dagelijkse hoeveelheid koolhydraten uit deze koolhydraten te halen. Bij goede koolhydraten kun je denken aan: fruit, groenten, zaden en noten.

Een koolhydraatarm ontbijt is bepalend voor de rest van dag

Een koolhydraatarm ontbijt is bepalend voor de rest van dagEr wordt vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. En dat geldt ook voor een koolhydraatarm ontbijt. Tijdens een dieet is het namelijk belangrijk dat het koolhydraatarm ontbijt niet wordt overgeslagen. Het zorgt namelijk voor structuur in het dieet en het geeft de mogelijkheid om langer vet te verbranden in plaats van suiker. Het eten van een koolhydraatarm ontbijt is de laatste jaren steeds populairder geworden. Misschien doe je het zelf al, zonder dat je jezelf daar bewust van hebt. Tijdens een koolhydraatarm dieet is een koolhydraatarm ontbijt onmisbaar en daarom vind je hieronder tips voor ontbijtgerechten. Door een koolhydraatarm ontbijt te nemen begin je de dag goed en kun je daar verder op bouwen. Denk er wel aan dat je bij het ontbijt geen slechte suikers toevoegt. Je kunt hierbij denken aan cornflakes of een banaan. Het is beter om havermout te eten of een appel want in cornflakes en een banaan zitten veel meer slechte koolhydraten dan je in eerste instantie zult denken. Zorg daarom wel dat je voordat je begint met een koolhydraatarm ontbijt, je op de hoogte bent van de verschillen tussen goede en slechte koolhydraten. Hieronder zal je meer te weten komen over de verschillen tussen koolhydraten en welke goed zijn voor het dieet en welke je beter achterwege kunt laten.

Dit zijn ontbijtgerechten met weinig koolhydraten

Dit zijn ontbijtgerechten met weinig koolhydratenEen koolhydraatarm ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Daarom willen we bij deze een aantal tips geven voor een verantwoord koolhydraatarm ontbijt. Je kunt hierbij het beste zoveel mogelijk ‘goede koolhydraten’ in terug laten komen. Het belangrijkste is, kies niet voor slechte koolhydraten. Een veel gekozen mogelijkheid is havermout, dit kunt je combineren met een stuk fruit zoals een appel wat niet veel koolhydraten bevat of een handje noten. Verder kun je ook ontbijten met een gezonde smoothie waar voornamelijk groente in zit. Het is namelijk niet aan te raden om een smoothie te maken van alleen maar fruit, meer dan drie stuks fruit per dag zorgen voor teveel suikers. Daarnaast is ook een omelet geen straf, je kunt dit goed combineren met groente en een vetarme kaas. Op deze manier kun je genieten van een heerlijk koolhydraatarm ontbijt zonder dat je alles hoeft op te geven. Een tip die helemaal voor een lekker ontbijt zorgt, zijn quinoa pannenkoekjes. Deze pannenkoeken kun je namelijk maken met een kleine portie quinoa waar weinig koolhydraten in zitten en kun je versieren met fruit. Een heerlijk ontbijt om de dag goed mee te beginnen. Natuurlijk is een koolhydraatarm dieet niet alleen gebaseerd op het ontbijt maar met name de basis van het ontbijt is erg belangrijk voor het succes van het dieet.

Bepaal een streefgewicht

Een goede motivatie tijdens het afvallen, is een streefgewicht bepalen. Het afvallen is natuurlijk het doel maar gewoon afvallen is geen concreet doel. Om meer motivatie te hebben om het koolhydraatarme dieet helemaal te volgen is het stellen van een concreet doel belangrijk. Het makkelijkst is om dit te doen in de vorm van een streefgewicht. Hoeveel kilo wil je afvallen en wat is de periode waarin je dat wilt bereiken. Voor veel mensen is het moeilijk om te bepalen wat een realistisch doel is en daarbij willen wij graag helpen. Tijdens een koolhydraatarm dieet is het mogelijk om twee kilo per week te verliezen, dat gaat alleen over de mensen die het extreme dieet volgen en ook nog iedere dag intensief sporten. Het is dus voor veel mensen geen realistisch doel om twee kilo per week te verliezen. Je kunt beter uitgaan van vier of vijf kilo per maand afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten die je nuttigt en de hoeveelheid sport. Het bepalen van een streefgewicht zorgt voor extra motivatie. Daarnaast kun je het gewicht ergens opschrijven zodat je constant wordt gemotiveerd om dat gewicht na het gehele proces te kunnen bereiken. Deel het streefgewicht met andere en zorg ervoor dat je omgeving ook op een motiverende manier omgaat met het gehele proces van afvallen en gezonder eten.

Weeg jezelf maximaal één keer per week

Weeg jezelf maximaal één keer per weekHet is natuurlijk erg verleidelijk om na iedere work-out op de weegschaal te gaan staan om te kijken of er al verschil is. Op die manier kan je misschien gemotiveerd raken maar het is niet aan te raden. Wanneer je namelijk te vaak op de weegschaal gaat staan, zijn er veel mogelijkheden die invloed hebben op dat gewicht. Je kunt namelijk door ontlasting makkelijk één kilo zwaarder zijn of wanneer vrouwen ongesteld zijn. Het kan zijn dat je daar minder gemotiveerd door raakt en sporten achter wegen wilt laten. Dat moet je niet doen en doorzetten zorgt ervoor dat je echt wel kunt afvallen. Daarom is het niet aan te raden om te vaak op de weegschaal te gaan staan. De resultaten zijn dat zo verschillend dat je geen echt resultaat kunt zien. Één keer per week is daarom een goede middenweg, zo kun je toch altijd het gewicht in de gaten houden maar ben je niet meer gefocust op dat gewicht. Daarbij is het ook belangrijk dat je het weegmoment op een vaste dag en tijd instelt zodat de resultaten altijd op hetzelfde moment zijn opgenomen. Op deze manier heb je een realistisch beeld van de vorderingen van het gehele proces van het afvallen. Als je geen streefgewicht hebt bepaalt maar een vetpercentage dan kun je dit meten door middel van een huidplooimeter of een vetmeter. Op deze manier heb je een beter inzicht in de hoeveelheid vet die je hebt en niet over het gewicht in het algemeen.

Bekijk hier: Plaatselijk Afvallen Buik

Kies voor een eetschema en structuur

Wanneer je net begint aan een dieet is het altijd lastig om te bepalen wat nou wel en niet binnen het dieet valt. Daarom is het aan te raden om eerst een eetschema te gebruiken om zo een structuur te bepalen. Met een eetschema weet je precies wat je kunt verwachten en heb je een specifieke lijst om mee naar de supermarkt te gaan. Als je zelf naar de winkel gaat is het niet makkelijk om per product te bepalen of het binnen het dieet past of niet. Daarom kun je jezelf in het begin vasthouden aan een strak eetschema. Na verloop van tijd krijg je zelf steeds meer inzicht in de producten die binnen het dieet vallen en niet. Wanneer je er klaar voor bent, kun je zelf een eetschema gaan opstellen en zo het dieet zelf verder afmaken. Voornamelijk voor mensen die veel werken en weinig tijd hebben is een eetschema ideaal. Zo kost het jezelf niet veel tijd om boodschappen te doen en iedere dag een koolhydraatarm gerecht te bedenken.

Er zijn natuurlijk verschillende eetschema’s online te vinden voor een koolhydraatarm dieet. Het is echt belangrijk dat je niet de eerste de beste pakt maar goed kijkt naar de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt. Zoals eerder vermeld zijn er drie verschillende koolhydraatarme diëten: normaal, fanatiek en extreem. Zorg dat je een eetschema kiest dat bij jouw manier van afvallen past.

Het belang van onbewerkte producten

Het belang van onbewerkte productenTegenwoordig zijn heel veel producten bewerkt met allerlei suiker, E-nummers en andere producten. Op deze manier kunnen producten die normaliter onder goede koolhydraten vallen zelfs een negatief effect hebben. Naast het letten op koolhydraten is het daarom ook belangrijk dat je aandacht geeft aan de bewerking van een product. Je kunt namelijk een volkorenbrood kopen maar alsnog kunnen er ongelofelijk veel slecht producten zijn toegevoegd en kan het een slechte invloed hebben op het dieet dat je volgt. Zeker bij een koolhydraatarm ontbijt is het belangrijk om te kijken naar de bewerking van bijvoorbeeld havermout, brood of noten en zaden. De natuurlijke suikers die in een onbewerkt product zitten zijn goede koolhydraten en bieden uitkomst tijdens het dieet maar niet-natuurlijke suikers kunnen funest zijn voor het dieet. Overigens geldt dit voor alle diëten en eigenlijk moeten ook mensen zonder dieet kijken naar de bewerking van producten. Je krijgt veel binnen wat je niet nodig hebt en waar jouw lichaam op gaat reageren. In veel gevallen is dit geen positieve reactie en kun je beter zoveel mogelijk wegblijven van de bewerkte producten.

Calorieën blijven belangrijk in een koolhydraatarm dieet

Bij veel diëten is het ook belangrijk om op de calorieën te letten, helaas is dit bij een koolhydraatarm dieet niet anders. Het voordeel van een koolhydraatarm dieet en calorieën is dat de meeste calorieën in de slechte koolhydraten zitten. Op die manier vang je twee vliegen in één klap wanneer je de slechte koolhydraten laat staan. Vaak heb je dan ook automatisch minder calorieën maar je moet hier altijd op blijven letten. Calorieën is tenslotte de energie die je nodig hebt om te functioneren maar is ook hetgeen wat zich uiteindelijk zal omzetten in vet. Bepaal daarom naast de hoeveelheid koolhydraten die je mag eten ook de hoeveelheid calorieën. Hieronder vind je informatie over het bereken van de hoeveelheid calorieën die je op een dag kunt eten. Wanneer je weinig koolhydraten eet maar wel veel calorieën blijft eten dan zal je alsnog niet afvallen en heeft het dieet niet veel zin. Het belangrijkste is om het koolhydraatarm ontbijt erg serieus te nemen en voornamelijk daarin weinig calorieën te verwerken. Calorieën zijn niet alleen de vijand maar ook de vriend. Want je kunt zonder voldoende calorieën niet goed functioneren en al helemaal niet veel sporten.

Meer koolhydraatarme recepten te vinden op het blog van byfit.nl

Bereken hoeveel calorieën je per dag kunt eten

Veel mensen weten dat een vrouwen gemiddeld 2.000 calorieën per dag kan eten en een man 2.500 calorieën. Maar dit is natuurlijk een gemiddelde en geldt niet voor iedereen. Het is belangrijk dat je zelf berekent hoeveel calorieën je per dag mag eten. Dat is namelijk per persoon erg verschillend en door het persoonlijk te berekenen is het een beter uitgangspunt dan een gemiddeld. De hoeveelheid calorieën hangt namelijk ook af van jouw lichaamslengte, gewicht en de hoeveelheid beweging die je hebt. Wanneer je meer sport hebt je ook meer calorieën nodig om genoeg energie te hebben om de sport goed uit te kunnen voeren. Overigens is ook belangrijk dat je tijdens een dieet niet te weinig calorieën binnenkrijgt. Op die manier kan je niet voldoende sporten en kun je dagelijkse activiteiten niet goed uitvoeren. Het is belangrijk dat je niet meer dan 500 calorieën van de uitkomst af haalt. Stel je weegt 70 kilo en bent 1.75 meter, je sport 3 tot 5 keer per week dat betekent dat je ongeveer 2.250 calorieën per dag mag eten. Wanneer je wilt afvallen dan kun je hier een aantal calorieën afhalen zodat je vet gaat verbranden. Je kunt er 500 calorieën afhalen en dan kom je op 1.750 calorieën per dag. Dat is een goed streven. Zorg ervoor dat je echt niet minder calorieën binnenkrijgt dan aan te raden is.

Kun je als vegetariër een koolhydraatarm dieet volgen?

Kun je als vegetariër een koolhydraatarm dieet volgenWaar bij een eiwitdieet vlees en vis centraal staan gaat het bij een koolhydraatarm dieet voornamelijk om groente, fruit, noten en zaden. Dat biedt een uitkomst voor vegetariërs en veganisten. Want ze kunnen erg makkelijk meedoen aan een koolhydraatarm dieet. Het gaat waarschijnlijk nog makkelijker dan bij vleeseters. Er zijn namelijk maar weinig vlees producten die goede koolhydraten bevatten en nog eens weinig koolhydraten. De recepten die je bij een koolhydraatarm dieet eet, lijken in veel gevallen erg op vegetarische gerechten. Daarbij is het wel belangrijk dat je als vegetariër wel voldoende ijzer binnenkrijgt. Door het gebrek aan vlees en vis kan er snel een ijzertekort in jouw lichaam ontstaan. Voor vegetariërs en veganisten is een koolhydraatarm dieet het beste dieet om te volgen, dat het meeste resultaat zal bieden.

Lees hier meer over: Koolhydraatarme recepten – byfit.nl

Suikerverbranding tegenover vetverbranding

Suikerverbranding tegenover vetverbrandingWanneer je wilt gaan afvallen dan is het de bedoeling dat je overtollig vet gaat verliezen. Dit gebeurt alleen maar wanneer het vet verbrandt gaat worden. De vet verbranding van het lichaam gebeurt automatisch tot dat er suiker het lichaam in komt. In koolhydraten zitten suikers en wanneer je dus een koolhydraatarm ontbijt eet dan zal jouw lichaam langer doorgaan met de vetverbranding. Dit betekent dat hoe minder koolhydraten je eet, hoe langer de vet verbranding van het lichaam doorgaat en dat is natuurlijk wat je wilt. Het verbranden van suikers is ook af en toe nodig en daarom is het ook niet te vermijden om toch nog koolhydraten te blijven eten maar dan kies je voor goede koolhydraten. Door de omschakeling van de vetverbranding naar de suikerverbranding zal het lichaam niet snel vet verliezen. Het beste moment om koolhydraten te eten is na het sporten. Op het moment na het sporten schakelt de vetverbranding namelijk niet meteen over naar suikerverbranding. Wanneer je dus een koolhydraatarm ontbijt neemt en na het sporten pas koolhydraten gaat eten, dan ben je helemaal op het goede pad. Op deze manier werkt een koolhydraatarm dieet het beste en zal je al snel voldoende resultaat gaan zien. Er wordt uitgegaan van een gemiddeld gewichtsverlies van 0,8 kilo per week. Dat is alleen te bereiken wanneer je op de juiste manier eten combineert met voldoende beweging en sporten.

Je zult je vermoeit en slap voelen

Je zult je vermoeit en slap voelenVoor mensen is een koolhydraatarm dieet en uitkomst en mensen verwachten zich dan ook meteen goed te voelen wanneer ze aan het dieet beginnen. Helaas is dat niet zo en moet je voorbereid zijn op vermoeidheid en een slap gevoel. In het begin is jouw lichaam namelijk nog aan het veranderen en moet het lichaam wennen aan de verandering van het eetpatroon en de hoeveelheid beweging. Het is daarom niet slecht wanneer je jezelf in het begin van het proces slap en vermoeid voelt, dit kan zo’n twee weken duren. Wanneer je lichaam gewend is aan de hoeveelheid koolhydraten en vet verbranden zal je jezelf uiteindelijk weer beter gaan voelen en zal je jezelf niet meer slap of vermoeid voelen. Iedereen die begint met een koolhydraatarm dieet krijgt te maken met deze slappe periode en het kan steun geven om elkaar daarin te motiveren. Je kunt online meer informatie vinden over deze periode en de oorzaak van de verandering in jouw lichaam. Doordat iedereen tegenwoordig “verslaafd” is aan suiker, heeft jouw lichaam ineens het gevoel dat er te weinig suiker binnenkomt. Door de hoeveelheid suiker krijgt jouw lichaam steeds insuline en dat zorgt voor het vasthouden van het vet. Dit wil je natuurlijk vermijden en veranderen. Het lichaam mist die insuline die het gewend is maar heeft die insuline absoluut niet nodig. Wanneer het gevoel van vermoeidheid en slapheid langer dan drie weken blijft aanhouden is het wel aan te raden om naar een diëtist of een arts te gaan. Het kan namelijk zijn dat er een jodiumtekort of een ander tekort ontstaan is door de vermindering van koolhydraten. Hiervoor moet je dan vitaminen pillen slikken zodat dit tekort gecompenseerd wordt en je het koolhydraatarme dieet gewoon kunt voortzetten.

Zorg ervoor dat je goede koolhydraten blijft eten

Zorg ervoor dat je goede koolhydraten blijft etenHet kan zijn dat je enthousiast wordt van de kilo’s die eraf vliegen en nog meer gewicht wilt verliezen. Het is daarbij belangrijk dat je goed kijkt naar de adviezen van diëtisten en artsen want een extreem koolhydraatarm dieet kan heel veel gevolgen hebben. Een koolhydraatarm ontbijt is een uitkomst voor iedereen die op zijn gewicht wilt letten. Zonder een ontbijt kun je gedurende de dag niet goed functioneren en zal je je slap voelen. Hoe graag je ook wilt afvallen, zorg er wel voor dat je koolhydraten blijft eten. Het heet tenslotte een koolhydraatarm dieet en geen koolhydraatvrij dieet. Je kunt als mens namelijk niet voldoende functioneren zonder enige koolhydraten. Let er daarom op dat je jezelf niet teveel pusht en kies voor een gezonde hoeveelheid koolhydraten in combinatie met een gezonde dosis aan sporten. Je kunt namelijk ook niet teveel gaan sporten zonder voldoende koolhydraten want daar heeft jouw lichaam dan te weinig energie voor. Er zijn genoeg goede koolhydraten die je gewoon dagelijks kunt eten zonder daar van aan te komen of minder gewicht door te verliezen. Dus focus je met name op de goede koolhydraten zoals: fruit, groente, noten en zaden.

Het verschil tussen mannen en vrouwen

Het verschil tussen mannen en vrouwenHet klinkt misschien ideaal om te gaan afvallen samen met jou partner. Dat is in feiten ook handig zeker wanneer je samenwoont en dus iedere avond samen eet. Het is dan een goede motivatie om gezamenlijk de maaltijden uit te kiezen en te beginnen met een koolhydraatarm ontbijt en zo steeds verder uit te breiden. Het is namelijk erg moeilijk wanneer niet iedereen in het huishouden meedoet met het dieet en je dus meerdere gerechten moet koken. Maar het is belangrijk dat je jezelf niet vergelijkt met het andere geslacht. Er zijn namelijk een hoop verschillen tussen mannen en vrouwen, in de stofwisseling, de lichaamsbouw en de spieren. Je kunt als vrouw namelijk niet zoveel calorieën eten als mannen want het lichaam van de man heeft nou eenmaal  meer calorieën nodig dan dat van de vrouw. Je kunt het beste dus een voorbeeld nemen aan een ander persoon van hetzelfde geslacht zodat je een realistisch beeld hebt van het proces. Natuurlijk is het wel motiverend om samen een dieet te gaan volgen en alle maaltijden samen te eten. Zoals een koolhydraatarm ontbijt voordat jullie ’s morgens naar het werk gaan.

De conclusie: is een koolhydraatarm dieet aan te raden?

Het is veel informatie die je gelezen hebt over een koolhydraatarm dieet.  Maar is het nu aan te raden? De conclusie is dat een koolhydraatarm dieet zeker is aan te raden wanneer je gemotiveerd bent om je goed aan de gezonde voeding te houden in combinatie met voldoende beweging. Je kunt namelijk niet afvallen door een koolhydraatarm dieet wanneer je alleen de voeding aanpast maar niet voldoende beweging hebt. Daarnaast is het heel erg belangrijk om jezelf te verdiepen in het verschil tussen goede en slechte koolhydraten. Wanneer je dit verschil goed in beeld hebt, merk je vrijwel meteen dat je het afvallen steeds beter onder de knie krijgt. Je hebt dus zelf de keus om te gaan afvallen op een gezonde manier waarbij je een eetschema kunt gebruiken en zelf de hoeveelheid sport kunt bepalen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je met een koolhydraatarm dieet maar liefst 0,8 kilo per week verliest. Dat betekent dat je na drie maanden ongeveer kilo bent verloren. Dat klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk en daarom is het dieet ook zo populair geworden de laatste jaren. Ben jij ook van plan om een koolhydraatarm dieet te volgen? Twijfel niet langer en begin vandaag nog, zodat je deze week van 0,8 kilo kunt afvallen en het gevoel van afvallen steeds meer onder controle krijgt.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel