Een koolhydraatarm dieet: Hoe, wat en waarom ?

0
3583

Er zijn erg veel verschillende soorten diëten. Het meest gevolgde dieet is misschien wel het koolhydraatarme dieet. Een dieet dat zich concentreert op de hoeveelheid koolhydraten die je inneemt. Maar wat is een koolhydraatarm dieet precies?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam. Wanneer je gezond eet, haal je zo’n 40% tot 70% van je energie uit koolhydraten. Als je te veel koolhydraten eet, houdt dat in dat meer dan 70% van de calorieën uit koolhydraten komt. Voor je gezondheid is dit niet goed.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

Het is overigens ook niet goed om te weinig koolhydraten te eten, want dan krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen. Denk hierbij aan vitamines, mineralen en vezels.

Welke soorten koolhydraten zijn er?

Koolhydraten zijn onderverdeeld in enkelvoudige en complexe koolhydraten:

  • Enkelvoudige koolhydraten

Met enkelvoudige koolhydraten hoeft weinig te gebeuren voordat je lichaam ze als energie kan gebruiken. Je vindt de enkelvoudige (= slechte) koolhydraten onder andere in gebak en snoepgoed.

  • Complexe koolhydraten

Bij de complexe koolhydraten moet er meer werk worden verzet door je lichaam voordat ze als energie gebruikt kunnen worden. Je vindt de complexe (= goede) koolhydraten onder andere in groenten en granen.

Er wordt ook wel gesproken over snelle (= enkelvoudige) en langzame (= complexe) koolhydraten. De snelle koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van je suikerspiegel, waardoor het voelt alsof je meer energie hebt. Dit gevoel is echter van korte duur, daarna zul je weer last krijgen van een hongergevoel. De langzame koolhydraten worden trager opgenomen in je lichaam, waardoor het gevoel van energie hebben verspreid wordt.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

De naam geeft het eigenlijk al aan: bij een koolhydraatarm dieet eet je voornamelijk gerechten met weinig of geen koolhydraten. Het is niet per se een boycot van alle koolhydraten. Je nuttigt echter alleen de benodigde koolhydraten uit de juiste voedingsmiddelen.

‘Goede gerechten’

Je zult voornamelijk rundvlees, lamsvlees, kip, gevogelte, vette vis en zeevruchten eten. Daarnaast zijn ook groenten als boerenkool, tomaat, spinazie, wortel en courgette goede voedingsmiddelen voor een koolhydraatarm dieet. Volle melk, Griekse yoghurt, zaden en noten staan ook op het menu van een koolhydraatarm dieet.

‘Slechte gerechten’

Er zijn ook voedingsmiddelen die je slechts beperkt moet eten tijdens een koolhydraatarm dieet. Eet daarom niet te vaak fruit, havermout, zoete aardappelen, chocolade met +75% cacao en bonen. Wat je absoluut moet vermijden, is suiker. Ook brood, pasta, rijst, ontbijtgranen, koekjes, ijs, vruchtensappen en frisdranken staan op de no go lijst.

Koolhydraatarme recepten

We geven je graag wat inspiratie voor koolhydraatarme recepten. Voor zowel het ontbijt, de lunch als het diner hebben we twee eenvoudige recepten op een rijtje gezet. Eet smakelijk!

Ontbijt

Volg je een koolhydraatarm dieet en ben je op zoek naar wat inspiratie voor een goed ontbijt? Dan zou je roerei met zalm kunnen eten. Je klopt dan twee eieren, bakt een beetje rode ui en voegt hier de geklopte eieren aan toe. Op het laatst voeg je de gerookte zalm toe. Een andere optie voor een koolhydraatarm ontbijt is een schaaltje Griekse yoghurt (zonder extra toegevoegde suikers) en doe hier een handje gemengde noten in. Een lekker en gezond ontbijt dat prima past in een koolhydraatarm dieet.

Lunch

Voor een verantwoorde lunch is een groenteomelet met brie een uitstekende keuze. Je neemt 50 gram broccoli en 50 gram courgette en mengt dit met twee eieren. Bak dit in een koekenpan en verdeel er wat plakjes brie over. Een salade is ook prima als lunch voor een koolhydraatarm dieet. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere salade van sla, komkommer, kikkererwten, feta, ananas en pompoenpitten.

Diner

Voor het diner is kip een uitstekende keuze. Bak kipfilet op hoog vuur in de wokpan met komkommer, winterpeen, paprika en taugé voor een verantwoorde en koolhydraatarme maaltijd. Houd je van soep, dan is een soep van bospaddestoelen een aanrader. Combineer diverse soorten paddenstoelen met slagroom, sjalotten en groentebouillon voor een lekkere maaltijd.

De voordelen van een koolhydraatarm dieet

De belangrijkste voordelen van een koolhydraatarm dieet zijn uiteraard dat je gewichtsverlies realiseert. Je bloedsuikerspiegel wordt stabieler, waardoor je minder last zult krijgen van zin om te snaaien. Je zult bovendien merken dat je meer energie hebt. Het koolhydraatarme dieet stimuleert tot slot een gezonde darmflora, waardoor je minder last zult hebben van darmklachten.

Wanneer start jij met een koolhydraatarm dieet?

Het best beoordeelde koolhydraatarm dieet door Fit & Gezond is het Slanker Leven Plan van Vitadis. Een compleet dieet incusief online coaching voor een leuke prijs:

vitadis slank leven plan pakket

Fit en gezond

 

 

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel