Kakifruit

0
8810

Op zoek naar een gezonde vrucht?! Kakifruit is hét antwoord! Ondanks de vele gezonde voedingsstoffen is Kakifruit nog redelijk onbekend in Nederland. Een goede reden voor ons om dit fruit is onder de loep te nemen 🙂 !

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

Vooral in het najaar en in de winter kom je deze vruchten vaak tegen, maar ook in de andere maanden is kakifruit prima te verkrijgen.

Hoe ziet kakifruit eruit?

Deze vruchten lijken een beetje op grote platte oranje tomaten. Het vruchtvlees van binnen is eveneens oranje van kleur. Meestal bevat kakifruit geen pitten maar het kan zijn dat je toch pitten tegenkomt, deze zijn echter niet eetbaar. De sharonvrucht hoort ook bij de kakisoorten.  Deze vrucht lijkt veel op de kakivrucht en in Nederland worden sharonvruchten vaak kaki’s genoemd. De sharonvrucht is vierkanter, terwijl kaki’s groter en ronder zijn.

Wat voor voedingsstoffen zitten er in kakifruit?

Deze fruitsoort is erg gezond en bevat veel antioxidanten, vitamines en mineralen. In 100 gram kakifruit vinden we bijvoorbeeld:

  • Kakifruit heeft veel voedingsstoffen9,5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels.
  • 3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A.
  • 7,5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6.
  • 12,5 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
  • 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E.
  • 12,5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het mineraal koper.
  • 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het mineraal mangaan.
  • 4,5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het mineraal zink.

Wanneer is kakifruit rijp?

Kakifruit is alleen lekker als de vrucht goed rijp is. Als kaki’s nog niet rijp zijn, kunnen ze een wrange smaak hebben. Dit komt doordat onrijpe kaki’s veel looizuur bevatten. In grote hoeveelheden kan dit looizuur zelfs schadelijk zijn voor ons lichaam. Rijp kakifruit herken je aan een glanzende schil die een beetje glazig oogt. Het vruchtvlees moet goed zacht zijn.

Zolang de kakifruit nog niet rijp is, kun je de vrucht het beste bij kamertemperatuur bewaren om het zo verder te laten rijpen. Zodra de vruchten rijp zijn, kan je ze nog enkele dagen bewaren in je koelkast.

Hoe smaakt kakifruit en hoe eet je het?

Kakifruit heeft een zoete smaak. Het zit een beetje tussen de smaak van abrikozen en dadels in. Deze zoete smaak is natuurlijk te danken aan de grote hoeveelheid fruitsuiker die deze vrucht bevat. Eet er dus niet te veel als je wilt afvallen.

Kakifruit met havermoutDe schil is gewoon eetbaar nadat je deze goed gewassen hebt. Je kunt kakifruit ook aan je fruitsalade toevoegen, verwerken in desserts of als smaakmaker gebruiken voor je yoghurt als ontbijt. Dankzij de zoete smaak zijn kinderen ook dol op kaki’s.

Wil jij je kakifruit wat extra smaak geven? Sprenkel er dan wat limoensap over, dat werkt fantastisch als smaakversterker.

Wij hopen je hierbij genoeg geïnformeerd te hebben! Streef jij naar een gezonde levensstijl met gezond eten? Probeer de kakifruit, dit is zeker een aanrader !

Gezonde groeten,

Fit en gezond

 

 

 

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel