Is een eiwitdieet aan te raden of niet?

0
2803

Het lichaam functioneert door de toevoer van verschillende stoffen zoals: vitaminen, eiwitten, antioxidanten, mineralen en vezels. Je hebt al deze stoffen nodig om een goede functionaliteit van het lichaam te hebben. Maar is een eiwitdieet dan wel aan te raden? Eiwitten worden ook wel proteïne genoemd en zijn nodig om spieren, organen, pezen en nog meer andere delen van jouw lichaam te kunnen maken. Je hebt eiwitten dus echt nodig om bijvoorbeeld spieren goed te kunnen kweken. Er wordt in veel gevallen gesproken dat een eiwitdieet erg effectief is. Je kunt door middel van een eiwitdieet op een verantwoorde manier snel vet verliezen en dus afvallen. Maar is het niet gevaarlijk om de focus te leggen op eiwitten en wat zeggen verschillende deskundige over een eiwitdieet. Vooral mannen beginnen vaak aan een eiwitdieet, je kunt op die manier namelijk snel spieren kweken die ook zichtbaar worden. Een doel dat voor mannen vaak van groter belang is dan voor vrouwen.

Lees dit artikel om af te vallen zonder dieet

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

Wat zijn eiwitten? En waarom heb je ze nodig?

Zoals je hier boven al kunt lezen zijn eiwitten nodig om spieren, organen, pezen en nog meer andere delen van jouw lichaam aan te kunnen maken. Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd en zijn een belangrijke bouwstenen voor het menselijk lichaam. Je hebt eiwitten dus te allen tijden nodig, het is dus absoluut niet aan te raden om ooit te stoppen met eiwitten eten. Dat lijkt de bedoeling bij een dieet rondom eiwitten maar je legt in dat geval juist de focus op de eiwitten. In het menselijk lichaam worden de eiwitten omgezet in aminozuren. Een aantal aminozuren worden door het lichaam zelf geproduceerd, dit worden niet-essentiële aminozuren genoemd. Daarnaast heb je ook essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf produceert en die moeten we door middel van voeding binnen krijgen. De essentiële aminozuren die wij nodig hebben zitten hoofdzakelijk in dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten kun je terug vinden in vis, vlees, eieren of zuivel. Deze producten spelen daarom een belangrijke rol in een eiwitdieet. Voor vegetariërs is het daarom lastig om een volledig dieet te volgen op basis van eiwitten. Je kunt namelijk niet alle eiwitten binnen krijgen en moet vaak op zoek naar alternatieve producten.

Hoge en lage kwaliteit eiwitten

Vaak wordt er gesproken over hoge en lage kwaliteit eiwitten, dit is eigenlijk een andere vertaling van essentiële aminozuren en niet-essentiële aminozuren in een eiwit. Eigenlijk je zeggen dat in plantaardige eiwitten niet veel essentiële aminozuren zitten en ze dus van lage kwaliteit zijn. Je kunt er veel van eten maar de essentiële zuren krijg je op die manier niet binnen. Dat wilt niet zeggen dat je ze niet moet eten maar het is voornamelijk belangrijk dat je minder koolhydraten en vetten binnenkrijgt en dat heb je ook bij plantaardige eiwitten. Er zijn een aantal plantaardige eiwitten zoals quinoa en tempeh die wel alle essentiële aminozuren bevatten. Maar nog beter zijn dierlijke eiwitten die bevatten vaak vrijwel alle essentiële aminozuren. Dit wordt daarom gezien als hoge kwaliteit eiwitten en dus relevant voor mensen die veel eiwitten binnen willen krijgen. Het is daarbij wel belangrijk dat de dieren veel bewegingsruimte hebben gehad. Hoe meer bewegingsruimte de dieren hebben gehad hoe meer eiwitten het daadwerkelijk uiteindelijk bevat. Een plofkip biedt geen uitkomst voor een eiwitdieet maar een scharrelkip bevat een stuk meer eiwitten die essentiële aminozuren bevatten.

Dit houdt een eiwitdieet in

Nu we weten wat een eiwitdieet precies is, kunnen we gaan kijken naar het dieet. Wat moet je precies doen en wat zorgt er nou voor dat je veel gewicht gaat verliezen tijdens dit dieet. Tijdens het dieet focus je voornamelijk op eiwitten. Je hebt namelijk eiwitten nodig om spieren te kweken en meer vet te verbranden. Het veelvuldig eten van eiwitten tijdens dit dieet zal ervoor zorgen dat dit lukt. Naast het eten van een bepaalde hoeveelheid eiwitten zorg je er met name voor dat je koolhydraten en vetten vermijd. Dit kan namelijk zorgen voor de toename van vet en de toename van de vetopslag wordt door koolhydraten gestimuleerd. Door het eten van eiwitten zorg je er ook voor dat jouw stofwisseling sneller wordt en je dus meer verbrand. Een aantal belangrijke producten bij een dieet zijn: kip, zalm, gehakt, eieren, kalkoen, amandelen, rosbief en nog meer dierlijke producten. Naast het letten op een goed dieet is het bij een eiwitdieet ook erg belangrijk dat je dit combineert met voldoende beweging. Je kunt namelijk juist aankomen wanneer je veel eiwitten eet maar geen vet verbrandt. Het is daarom wel belangrijk dat je dus een goede combinatie vindt tussen het eten van eiwitten en voldoende beweging.

Val twee kilo per week af met een eiwitdieet

Als je kijkt naar verschillende diëten dan wordt er vaak belooft dat je in een korte tijd veel afvalt, een eiwitdieet kan dat ook. Het verschil is alleen dat bij veel diëten mensen na afloop meteen weer aankomen en in het oude eetpatroon terecht komen. Dit zorgt ervoor dat er een periode van jojoën aanbreekt. Bij een eiwitdieet kun je na het proces vrijwel meteen op gewicht blijven en heb je geen problemen met het behouden van het streefgewicht. In veel gevallen verlies je zo’n 2 tot 3 kilo per week wanneer je een eiwitdieet volgt. Dit klinkt natuurlijk ideaal in de oren en dat is het ook. Uit onderzoek blijkt dat een eiwitdieet de meer functionele manier van afvallen is in Nederland. De meeste mensen die afgevallen zijn, hebben dit gedaan door middel van een eiwitdieet. Maar voordat je begint aan een dieet is het wel belangrijk om eerst voldoende informatie te verzamelen over het onderwerp. Je wilt weten waar je aan begint en wat mogelijke gevaren, nadelen en consequenties zijn. Lees daarom eerst onderstaande informatie om na alle informatie een beslissing te maken over een eiwitdieet bij jou en jouw lichaam past.

Lees ook de beoordeling van: Afslank recepten

De redenen waarom je wilt afvallen

Een eiwitdieet wordt vaak aangeraden wanneer mensen graag en snel willen afvallen. Zo’n dieet kan namelijk al snel 2 -3 kilo afvallen per week betekenen. Dat klinkt voor veel mensen die graag willen afvallen als muziek in de oren. Maar het is belangrijk om eerst terug te gaan naar de reden waarom je wilt afvallen. Dit kan zijn omdat je vindt dat je teveel vet hebt en daar graag van af wilt. Een dieet op basis van eiwitten is dan een goede oplossing. Het dieet zorgt er namelijk voor dat je meer vet verbrandt dan gemiddeld en het overtollige vet kan daardoor verbrandt worden. Daarnaast kan het zijn dat je door langdurige stress last hebt van overgewicht. Je kunt dan beter eerst het probleem van de stress verhelpen. Wanneer je begint met een dieet en sporten en je wilt ondertussen minder stress hebben, dan neem je teveel hooi op jouw vork. Het is belangrijk om altijd de reden  van afvallen in gedachte te houden. Het werkt erg motiverend om een specifiek doel te stellen en de reden van afvallen helder te hebben. Je wilt namelijk niet afvallen om het afvallen maar iedereen heeft een persoonlijke reden om af te willen vallen.

Het eiwitdieet is een levensstijl

Wanneer je kijkt naar een dieet dan is het belangrijk dat je daarin de volledige inzet toont. Een dieet even tussen neus en lippen uitvoeren gaat vaak niet lukken. Daarom is het belangrijk om een dieet echt te omarmen en er een levensstijl van te maken. De gerechten die je maakt voor een eiwitdieet nemen misschien meer tijd in beslag dan een “normale maaltijd” maar bieden jou wel de steun en rust tijdens het proces. Op deze manier kun je namelijk jouw hele levensstijl aanpassen aan het dieet. Door ook met iedereen te delen dat je aan een eiwitdieet bezig bent, dan maak je het onderdeel van jou en dus van jouw leven. Mensen zullen hier begrip voor hebben en jou steunen tijdens het proces, wanneer je het in stilte probeert te doen dan heb je geen externe motivatie. Door er echt een levensstijl van te maken, merkt jouw lichaam ook dat er daadwerkelijk een verandering aan de gang is en gaat jouw lichaam zich daar aan aanpassen. Op deze manier zorg je ervoor dat het doel wat jij voor ogen hebt, bereikt zal worden.

Je wilt graag spieren opbouwen door middel van eiwitten

Sommige mensen gebruiken een eiwitdieet om te kunnen afvallen en op die manier veel vet te kunnen verbranden. Maar er is nog een reden om een eiwitdieet te beginnen. Je kunt namelijk ook graag meer spieren willen kweken. Vooral veel mannen willen naast afvallen ook de spieren die ze hebben laten zien. Wanneer je veel eiwitten eet groeien spieren sneller en zal je dit ook sneller zien. In dit soort gevallen kan het voorkomen dat er teveel eiwitten genomen worden en dit kan grote gevolgen hebben. Later meer over de gevolgen van een extreem eiwitdieet. Doordat je tijdens een eiwitdieet het eten van koolhydraten en vetten vermijd zorg je ervoor dat jouw lichaam optimaal de kans krijgt om al het aanwezige vet te verbranden. Je bent op dit moment alleen gevoed door eiwitten die er wel voor zorgen dat je voldoende kunt sporten en geen slap gevoel krijgt. Het klinkt allemaal erg positief maar toch zijn er een aantal gevaren en nadelen aan een dieet met alleen eiwitten.

De gevaren van een eiwitdieet

Er zijn ook gevaren geconstateerd als het gaat om het nuttigen van veel eiwitten. Hierbij praten we over een extreme variant waarbij heel erg wordt doorgeslagen in het eenzijdige voedsel en het eten van eiwitten. Er zijn verschillende gevaren die daaraan verbonden zijn. Allereerst zorgt het volgen van een extreem dieet zoals een eiwitdieet (of een koolhydraatdieet) voor een slechte adem of geur. Doordat jouw lichaam een beroep gaat doen op het lichaamsvet komen hierbij veel afvalstoffen vrij. Deze afvalstoffen brengen een geur met zich mee die vaak door mensen die het dieet volgen niet als prettig wordt ervaren. Je kunt dit grotendeels verhelpen voor het drinken van voldoende water, zo worden de afvalstoffen snel afgevoerd. Een slechte adem is nog geen ramp maar verhoging van het cholesterol wilt niemand. Veel mensen die een dieet van eiwitten volgen gaan veel eieren eten om zo veel eiwitten binnen te krijgen. Dit heeft alleen gevolgen op het cholesterol. Het is namelijk niet aan te raden om meer dan 2-3 eieren per week te eten. In eieren zit veel cholesterol wat dan in jouw lichaam terecht komt. Als laatste is het voor mensen met nierziekte erg schadelijk om veel eiwitten binnen te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat de nierfunctie achteruitgaat en daarom is het voor mensen met nierziekte absoluut niet aan te raden om een eiwittendieet te volgen.

Eiwitten halen het hongergevoel weg

Toch is een dieet op basis van eiwitten erg populair en wordt er relatief gezien de meeste vooruitgang geboekt met dit dieet. Dit komt voornamelijk doordat eiwitten het hongergevoel weg halen. Wanneer je een bak met kwark eet dan krijg je weinig koolhydraten en vetten binnen maar veel eiwitten. Je krijgt na het eten van een bak kwark meteen een verzadigd gevoel en hebt steeds minder behoefte aan ander voedsel. Het verzadigde gevoel zorgt ervoor dat je geen vetten, suikers of koolhydraten gaat eten en dus niet meer vet vasthoudt of opbouwt. De producten waar veel eiwitten in zitten bevatten maar weinig calorieën en door het verzadigde gevoel krijg je dus een stuk minder calorieën binnen in vergelijking met het huidige eetpatroon. Doordat je minder calorieën op een dag eet heeft jouw lichaam meer energie nodig uit de voorraad, jouw vet. Het vet dat nodig is om het lichaam te laten functioneren halen jouw spieren nu uit de vetvoorraad en niet meer uit de dagelijkse hoeveelheid vet die je binnen krijgt. Je zult op die manier veel afvallen in een korte tijd. Daarom is het eiwitdieet erg populair en wordt het door veel diëtisten en artsen aangeraken dit proces te volgen.

De insuline aanmaak in combinatie met een verzadigd gevoel

Wat is insuline en waarom is het bepalend voor het proces van afvallen? Insuline vind je namelijk in jouw lichaam en reageert op het eten wat je binnenkrijgt. Als je koolhydraten binnenkrijgt dan wordt er veel insuline aangemaakt in jouw lichaam. Insuline die jouw lichaam aanmaakt zorgt ervoor dat er meer vet vastgehouden wordt en dat wil je natuurlijk niet. Op die manier is het lastig om af te vallen wanneer er constant veel insuline aanwezig is en het wordt vastgehouden. Koolhydraten zorgen voor een hoge aanmaak van insuline, eiwitten voor een middelmatige en vetten voor een lage aanmaak. Als je dit naast een verzadigd gevoel zet: waarbij eiwitten een hoog verzadigd gevoel genereren, vetten een middelmatig en koolhydraten een laag verzadigd gevoel. Dan kun je het beste eiwitten eten. Het hoge gevoel van verzadiging in combinatie met de middelmatige aanmaak van insuline zorgt ervoor dat voornamelijk eiwitten ervoor zullen zorgen dat je afvalt. De aanmaak van insuline is een belangrijk onderdeel als het gaat om afvallen. Momenteel eten we in Westerse landen nog voornamelijk veel koolhydraten en maar 15% van de dagelijkse behoefte wordt gehaald uit eiwitten. Een eiwitdieet biedt echt uitkomst wanneer je graag wilt afvallen, dus twijfel niet langer en begin vandaag nog.

Een streefgewicht bepalen is relevant

Je kunt een eiwitdieet dus gebruiken om af te vallen maar ook om een mooie spiermassa op te bouwen. Wanneer je wilt afvallen met een dieet is het altijd aan te raden om een streefgewicht te bepalen. Dit kun je doen door zelf een inschatting te maken maar je kunt ook kijken naar het gemiddelde gewicht voor iemand van jouw lengte. Daarnaast is het ook verschillende per persoon, wat is jouw doel en welk ideale gewicht hoort daarbij? Het opstellen van een doel zorgt voor echte motivatie. Je kunt namelijk niet zomaar ‘afvallen’ het doel is dan niet concreet en dit zorgt voor minder motivatie. Overigens is het niet per se nodig om een streefgewicht te bepalen, je kunt ook een bepaalt vetpercentage als doel stellen. Het doel is belangrijker dan de vorm van het doel, als het maar een concreet doel is. Het vetpercentage kun je meten met behulp van een vetmeter of een huidplooimeter. Deze metingen zijn vaak een stuk nauwkeuriger dan een weegschaal en geven je inzicht in de hoeveelheid vet die je hebt. Spieren zijn namelijk ook zwaar en zorgen voor de toename van jouw lichaamsgewicht. Wanneer je vet meet dan weet je exact welk deel van het lichaam je nog weg kunt trainen.

Lees hier meer over: Droge Spieren

Een groot probleem: eetbuien, wordt verholpen

Door je een optimaal verzadigd gevoel krijgt van het eten van eiwitten wordt een groot probleem verholpen. Je zult namelijk geen last meer hebben van eetbuien en daarmee voorkom je een hoop problemen. Een groot probleem wat veroorzaakt wordt door eetbuien is het jojoën wanneer je veelal goed bezig bent maar steeds eetbuien blijft houden dan zal het gewicht niet veel zakken. Je kunt op die manier motivatie verliezen en nog vaker eetbuien krijgen. Het eten van voldoende eiwitten zorgt ervoor dat je geen eetbuien meer krijgt. Daarnaast zorgen koolhydraten ervoor dat je door wilt blijven eten. Dit soort er ook voor dat je vaak teveel calorieën binnen krijgt en het afvallen dus niet lukt. Door koolhydraten voornamelijk te vermijden zal je ook niet snel een echte eetbui krijgen en een hele zak chips leeg eten. De eiwitten zijn dus meer dan alleen stimulatoren voor de spieren en het verbranden van vet.

Hoeveel eiwitten heeft een lichaam gemiddeld nodig?

Als je een eiwitdieet wilt beginnen is het erg belangrijk dat je eerst een indruk hebt van de hoeveelheid eiwitten die jouw lichaam nodig heeft. De hoeveelheid eiwitten worden altijd in gram aangegeven. Allereerst moet je bewust worden dat een product waar veel eiwitten in zitten zoals kip niet volledig uit eiwitten bestaan. Wanneer je een kippenbout eet van 125 gram dan krijg je maar 26 gram eiwitten binnen. Om te berekenen hoeveel eiwitten jouw lichaam nodig heeft, kun je jouw lichaamsgewicht x 0,8 gram doen. Bij mannen komen je daarmee op een gemiddelde van 56 gram eiwitten en bij vrouwen op 57,5 gram eiwitten. Dit is de normale hoeveelheid die een lichaam nodig heeft om te functioneren. Daarvoor één kippenbout van 250 gram eten en daarnaast nog een bak met kwark, dat gelijk staat aan 15 gram eiwitten. Dit is een normale hoeveelheid en daar zullen veel mensen wel aan komen. Maar wat zijn nou de hoeveelheden als je een eiwittendieet wilt volgen?

De hoeveelheid eiwitten die je eet tijdens een dieet

Je hebt eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren maar wat als je een eiwitdieet gaat volgen en je dus graag wilt afvallen. Daarvoor kun je net een andere berekening gebruiken om de hoeveelheid eiwitten te berekenen. Je gaat hier uit van 1,3 gram eiwitten per kilo, dus wanneer je 70 kilo weegt komt dat neer op 90 gram eiwitten per dag. Om deze hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen moet je natuurlijk wel een ander eetpatroon aannemen dan normaal. Je kunt namelijk niet zomaar zoveel extra eiwitten per dag binnen krijgen. Veel mensen willen dit realiseren door middel van eiwitshakes. Later vind je meer over de werking van eiwitshakes en of je dat moet gebruiken of niet. Om voldoende eiwitten binnen te krijgen tijdens een eiwitdieet is het nodig om meer dierlijke producten die eiwitten bevatten te eten. Hieronder vind je informatie over welke producten goed zijn om te eten tijdens een eiwitdieet.

Welke producten zijn aan te raden tijdens een eiwitdieet?

Om veel eiwitten binnen te krijgen moet je gezonde eiwitrijke producten eten gedurende de dag. Dit kun je voornamelijk uit dierlijke bronnen halen en ook uit een aantal plantaardige bronnen. Een aantal producten die goed zijn om te eten gedurende een eiwitdieet: kip, eieren, kalkoen, amandelen, kwark, tartaar, rosbief, biefstuk, tonijn, makreel, zalm, forel enzovoort. Met deze producten zit je sowieso goed. Als je daarmee een goede maaltijd kan creëren dan zit je sowieso goed. Daarnaast is het ook belangrijk om koolhydraten en vetten zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt namelijk niet veel afvallen wanneer er koolhydraten en vetten gegeten blijven worden. Bij een eiwitrijk gerecht kun je denken aan een omelet gevuld met kaas en groente. Op deze manier krijg je in één klap veel eiwitten binnen en eet je weinig koolhydraten. Het is overigens niet aan te raden om meer dan 3-4 eieren per week te eten. Door het hoge cholesterolgehalte in de eieren, zal het cholesterol in jouw lichaam ook verhoogd kunnen raken en dat wil je natuurlijk niet. Daarom is afwisselen met bijvoorbeeld kwark aan te raden. In kwark zit geen cholesterol en je krijgt ook voldoende eiwitten binnen. Bij vrijwel alle eiwitrijke producten kun je groente of fruit goed combineren. Groente of fruit zorgt voor een fijne en aanwezige smaak, terwijl kwark op zichzelf staand niet heel lekker is.

Lees ook het artikel over: Eiwitrijk voedsel

Een eiwitdieet is toegankelijk voor iedereen

Tegenwoordig zijn er veel mensen die een dieet volgen waarbij je allerlei dure producten moet aanschaffen zoals superfoods. Een groot voordeel van een eiwitdieet is dat je vrijwel alle producten vaak al in huis hebt. En mocht je nog producten nodig hebben om aan te schaffen dan zijn dit niet de duurste producten in de supermarkt. Een bak kwark van 500 gram kun je al kopen voor €0,60 en daarmee krijg je al meteen heel veel eiwitten binnen. Een eiwitdieet is dus niet alleen voor mensen die voldoende te besteden hebben maar ook mensen met een kleine portemonnee kunnen op een gemakkelijke manier het eetpatroon omgooien en een dieet volgen. Daarnaast is het ook niet nodig om een duur abonnement af te sluiten maar kun je ook voldoende sporten door middel van hardlopen, wandelen of thuis sporten. Je kunt in de woonkamer meerdere oefeningen uitvoeren die het afvallen stimuleren, dat is geen probleem. Iedereen kan op zijn eigen manier een eiwitdieet invullen, afhankelijk van het budget wat je beschikbaar hebt.

Eiwitshakes: doen of niet doen?

Zoals aangegeven zijn er mensen die een eiwitdieet volgen die ook kiezen voor het drinken van eiwitshakes. Wat is een eiwitshake nou eigenlijk en is het aan te raden of niet? Eigenlijk zegt de naam al genoeg, een eiwitshake is een drankje met een hoog gehalte eiwitten daarin. Je kunt het kopen in poedervorm maar ook in drank vorm in flesjes, blikjes of pakken. Wanneer je dit na het sporten nuttigt zullen jouw spieren sneller herstellen van de trainen en worden de spieren groter. Vooral veel mannen nemen een eiwitshake na het sporten om de spieren goed te laten herstellen en de volgende dag weer verder te kunnen trainen. In een eiwitshake zit niet alleen eiwit, als je een hoge waarde kiest dan zit er vanaf 50% eiwitten in. Naast de eiwitten zitten er ook koolhydraten en vetten in de shake, afhankelijk van welke variant je kiest. Het is dus belangrijk dat je allereerst goed kijkt naar de ingrediënten van de eiwitshake. Ook het aantal calorieën kan makkelijk richting de 500 tot 600 lopen. Dat betekent dat je eiwitshake ongeveer ¼ van al het voedsel van de dag is. Dat kan natuurlijk niet en daardoor zal je daarnaast gewoon blijven eten. Dit zorgt ervoor dat niet alle eiwitten omgezet kunnen worden in spieren en het vet zal niet verbrandt worden. Kortom, het is net als bij alles, doe het niet te extreem. Als je veel sport en één keer per dag een eiwitshake drinkt dan is er niets aan de hand maar sla hier niet in door.

Lees hier de review van: Droog trainen protocol voor mannen en vrouwen

Meer eiwitten eten om er strakker en aantrekkelijker uit te zien

Zoals al eerder vermeld is een eiwitdieet niet alleen gebruikelijk voor mensen die willen afvallen. Er zijn ook genoeg mensen die voornamelijk veel spieren willen kweken en snel een mooi strak lichaam willen krijgen. Door veel eiwitten te nuttigen worden jouw spieren sneller getraind en zal je voornamelijk vet verliezen en geen spiermassa. Door de hoeveelheid eiwitten gaan jouw spieren ook duidelijker naar voren komen. Als je dit combineert met veel sporten dan ben je in no-time helemaal strak. Dit is voornamelijk een aantrekkelijk idee voor mannen en jongens die graag hun spieren laten zien. Het is daarom ook vaak een beeld wat geassocieerd wordt met een eiwittendieet, compleet afgetrainde mannen met heel veel spieren. Dat is natuurlijk één van de manieren om het dieet te volgen maar er is ook voldoende resultaat voor mensen die gewoon een paar kilo kwijt willen raken. Afhankelijk van het doel wat je hebt is het ook bepalend hoeveel eiwitten je daadwerkelijk eet en hoeveel beweging je krijgt. Dus let vooral op het eigen proces en focus niet op de andere groep. Als je wilt afvallen heb je een heel ander doel dan wanneer je een strak gespierd lichaam wilt verwezenlijken door middel van een eiwitdieet.

Stofwisseling versnelt door een eiwitdieet

Naast dat eiwitten je snel een verzadigd gevoel geven, zijn er natuurlijk meer voordelen aan een eiwitdieet. Doordat je veel eiwitten eet, zal jouw stofwisseling tijdelijk sneller worden. Het is een fabeltje dat de stofwisseling sneller blijft maar tijdens het dieet zal de stofwisseling een stuk sneller zijn dan normaal. Een snelle stofwisseling is een droom voor iedereen die wilt afvallen. Je stofwisseling is als het waren de motor die jouw lichaam draaiende houdt. Wanneer de motor sneller gaat draaien dan verbruik je meer energie. Als de stofwisseling sneller wordt, dan zal je meer energie gaan verbruiken en dus meer vet verbranden. Een snelle stofwisseling kun je dus verwezenlijken door een eiwitdieet aan te gaan. Let er wel op, het hoeft niet bij iedereen grote gevolgen te hebben. Het kan zijn dat jij van jezelf een vrij langzame stofwisseling hebt. Door de eiwitten zal de stofwisseling sneller worden maar kan het nog steeds onder gemiddeld zijn.

Daarnaast hebben eiwitten ook nog eens een positieve invloed op de hormonen die de vetverbranding reguleren. Hierdoor zal het vet nog sneller verbrandt worden en zal je binnen korte tijd al resultaat kunnen zien. Dit kan alleen wel in combinatie met voldoende sporten en de minimale inname van koolhydraten en vetten. Anders is het nutteloos om veel eiwitten te eten en te sporten om af te kunnen vallen. De combinatie van sporten en eiwitten zorgt ervoor dat het afvallen op deze manier een echt succes is.

Teveel eiwitten binnen krijgen werkt niet

Zoals eigenlijk met alles qua eten, met mate. Dat geldt ook bij eiwitten want wanneer je teveel eiwitten gaat innemen kan jouw lichaam dat niet goed aan. Naast het overmatige cholesterol wat je binnen krijgt, zoals eerder vermeld. Is het ook zo dat jouw lichaam niet alle eiwitten om kan zetten in spieren of energie. Wanneer je teveel eiwitten nuttigt dan komt het vaak voor dat jouw lichaam als die extra eiwitten niet kan omzetten. Dat zorgt ervoor dat de eiwitten zich ook als overtollig vet gaan gedragen en dat je dus niet af zult vallen. Het is daarom handig om goed te bepalen hoeveel eiwitten jij kunt nemen op basis van jouw lichaamsgewicht en de hoeveelheid die je sport. Voor professionele atleten is het anders dan voor een amateur die gaat wilt afvallen. Kijk daarom niet naar anderen maar bepaal voor jezelf wat een realistische hoeveelheid eiwitten is. Daar kun je dan vervolgens mee beginnen en zal je snel merken dat je op de goede weg bent.  Het is voor mannen trouwens gebruikelijk om een stuk meer eiwitten te nemen dan vrouwen. Spieren worden sneller ontwikkelt bij mannen en het lichaam is vaak een stuk groter. Denk daar ook aan bij het nuttigen van eiwitten. Het is overigens aan te raden om zelf een hoeveelheid eiwitten te bepalen en daar ook niet overheen te gaan. Meten is weten dus daarom is het handig om altijd de ingrediëntenlijst op de achterkant van producten door te lezen.

Het belang van de ingrediëntenlijst

Tot je aan een dieet begint, vraag je je af of er ooit iemand de ingrediëntenlijst van producten leest. Waarschijnlijk heb je dat nooit gedaan tot je aan een eiwitdieet bent begonnen. Op de ingrediëntenlijst van producten kun je namelijk heel specifiek en duidelijk vinden hoeveel eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels erin zitten. Zo kun je goed voor jezelf bepalen of je dit product kunt nemen en hoe je dat kunt compenseren mocht dat nodig zijn. Let er wel op dat op een ingrediëntenlijst vrijwel altijd de grammen worden aangegeven per 100 gram. Wanneer je een kipfilet eet van 250 gram dan is het dus 2,5 keer de hoeveelheid op de ingrediëntenlijst. Waar moet je nu op letten bij een product? Als je een eiwittendieet volgt dan is het natuurlijk belangrijk om op de eiwitten te letten. Maar daarnaast moet je ook altijd zorgen dat je niet teveel calorieën binnenkrijgt. Door een overmatige hoeveelheid calorieën kan jouw lichaam het namelijk niet meer aan om alle vetten te verbranden. Naast de calorieën moet je ook op de vetten en koolhydraten letten. Tijdens een eiwitdieet wil je zo min mogelijk vetten en koolhydraten binnen krijgen om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen.

Kies voor onbewerkte producten

Naast dat je de ingrediëntenlijst kunt gebruiken voor de informatie over de hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten die je binnen krijgt kun je hier ook toegevoegde stoffen in opmerken. Wanneer je wilt afvallen dan is het essentieel om voornamelijk onbewerkte producten te eten en drinken. Bij voedsel waar veel toegevoegde suikers of vetten in zitten krijg je een hoge dosis insuline binnen en gaat jouw lichaam meer vet vast houden. De toegevoegde suikers zijn niet natuurlijk en daar is jouw lichaam niet op gemaakt. Het eten van natuurlijke suikers is geen probleem maar toegevoegde suikers en E-nummers zijn funest. Door achterop de verpakking te kijken kun je ontdekken of een product bewerkt is of onbewerkt. Het voordeel van een eiwitdieet is dat veel dierlijke producten vaak onbewerkt zijn en dus goed voor de gezondheid en voor de eiwitten. Op die manier kun je deze producten goed eten tijdens het proces van een eiwitdieet. Wanneer je gaat koken kun je beter zelf tomaten, groente en kruiden gebruiken dan een voorverpakt pakje met pastasaus. Op die manier krijg je namelijk veel meer bewerkte stoffen binnen die niet stimulerend zijn voor het afvallen.

Lees hier hoe je een gezonde bananenpannenkoek maakt!

Calorieën zijn ook bij een eiwitdieet onmisbaar

Bij ieder dieet wordt er gelet op calorieën en bij een eiwitdieet is dat helaas niet anders. Hoewel de focus ligt op de hoeveelheid eiwitten die je binnenkrijgt is het ook belangrijk dat je niet te veel of te weinig calorieën binnenkrijgt. Calorieën zorgen er namelijk voor dat jouw lichaam goed kan blijven functioneren. Een tekort aan calorieën geeft jou niet de mogelijkheden die je wilt hebben en kan ervoor zorgen dat je jezelf slap voelt en niet goed kunt functioneren. Dat is bij een eiwit dieet een probleem wat veel voor komt. Doordat je door eiwitten snel verzadigd raakt kun je daarnaast geen trek meer hebben in ander voedsel. In dit geval krijg je te weinig calorieën binnen en zeker in combinatie met sporten is dat niet handig. Vooral wanneer je veel sport heb je voldoende calorieën nodig om jouw lichaam genoeg energie te bieden om te kunnen sporten. Andersom is het natuurlijk ook niet optimaal, wanneer je teveel calorieën binnenkrijgt. Als het lichaam teveel calorieën binnenkrijgt dan zal het lichaam die energie omzetten in lichaamsvet en is het alleen maar moeilijker om gewicht en vet te verliezen. Daarom is het belangrijk om naast de eiwitten ook de hoeveelheid calorieën goed in de gaten te houden. Calorieën zijn niet alleen je vijand maar tegelijkertijd ook je vriend, want je kunt niet met of zonder calorieën tijdens een eiwitdieet.

Bepaal hoeveel calorieën je per dag kan eten

Je weet nu dat calorieën ook erg belangrijk zijn tijdens het eiwitdieet maar hoe bepaal je nu hoeveel calorieën je mag eten? Allereerst kun je natuurlijk gewoon naar een gemiddelde kijken. Bij mannen is dit 2.500 calorieën per dag en bij vrouwen 2.000 calorieën. Maar hoe meer je sport hoe meer calorieën je nodig hebt om jouw lichaam genoeg energie te bieden om te kunnen sporten. Je kunt daarom het beste online een berekening maken aan de hand van jouw gewicht, streefgewicht, lichaamslengte en de hoeveelheid beweging die je hebt. Op deze manier krijg je een hoeveelheid calorieën die op een gezonde manier kan helpen om af te vallen. Vaak zijn mensen gefocust op calorieën en willen ze het liefst geen calorieën binnen krijgen. Dit is niet aan te raden, het is daarom belangrijk dat je niet minder dan 500 calorieën minder eet dan aan te raden is. Stel dat jouw advies is om 2.250 calorieën per dag te eten. Dan is het niet aan te raden om minder dan 1.750 calorieën te eten. Dit zal er namelijk voor zorgen dat jouw lichaam te weinig calorieën binnen krijgt om de dagelijkse taken en activiteiten uit te voeren. Je zult jouw concentratie verliezen en soms zelfs jouw balans. Dat wil je natuurlijk niet hebben en dat is ook absoluut niet de bedoeling van afvallen. Bereken daarom de hoeveelheid calorieën en wijk daar niet teveel van af.

Meten is weten

Om goed het hele proces door te komen is meten een aanrader. Dit geldt voor: de eiwitten, calorieën, gewicht en sporten. Je moet namelijk nooit teveel van jezelf vragen maar te weinig zorgt ervoor dat je geen resultaat zult boeken. Bij het gewicht kun je dit natuurlijk vanaf het beginpunt meten en een streefgewicht bepalen. Tijdens het gehele proces kun je jouw gewicht nauwlettend in de gaten houden. Het kan zijn dat het gewicht af en toe afwijkt door hormonen, ontlasting of spieren die gekweekt worden. Daarom is het verstandig om niet meer dan één keer per week op de weegschaal te gaan staan. Op deze manier houdt je overzicht maar kun je jezelf niet gek maken met het gewicht dat misschien van dag tot dag wisselend is. Daarnaast moet je ook “meten” hoeveel eiwitten je binnenkrijgt. Je wilt het doel natuurlijk wel behalen en daarom moet je dit goed in de hand houden. Maar ook bij eiwitten geldt, teveel is ook niet goed, dus zorg dat je ook in de gaten houdt dat je niet teveel eiwitten binnenkrijgt. Als laatste wil je natuurlijk niet te hard van stapel lopen, wanneer je teveel gaat sporten en de voeding daar niet op aanpast, kan het ook gevaarlijk zijn. Dus ook bij het sporten is het handig om te bepalen hoeveel calorieën je verbrandt en daar het schema op aan te passen.

Bekijk hier hoe je snel je buikvet kunt kwijtraken

Op gewicht blijven na een eiwitdieet

Net zoals bij vrijwel alle diëten is het ook bij een eiwitdieet heel belangrijk om na de verloren kilo’s op gewicht te blijven. Helaas is dat een nadeel van een eiwitdieet. Je kunt namelijk het dieet niet maandenlang volhouden. Vaak stoppen mensen met het strenge dieet wanneer het streefgewicht is bereikt en wordt er vervolgens snel vervallen in het oude eetpatroon. Je moet dit zien te voorkomen door wanneer je streefgewicht bereikt is, niet meteen het dieet volledig te stoppen. Het is belangrijk om op dat moment de hoeveelheid eiwitten, beweging en calorieën aan te passen op het gewicht dat je dan hebt. Je kunt berekenen hoeveel calorieën je mag eten bij de hoeveelheid die jij beweegt om op gewicht te blijven. Het is helaas niet te doen om jouw oude eetpatroon weer aan te houden en op gewicht te blijven. Door het oude eetpatroon weer op te pakken, zullen de kilo’s snel terug komen. Als je vervolgens weer gaat diëten zal het een visuele cirkel blijven. Bepaal daarom wanneer je het streefgewicht hebt gehaald opnieuw wat de hoeveelheden zijn die jij binnen kunt krijgen.

Beoordelingen en reviews over: Dieet pro

Een tekort dat ontstaat na lange tijd van diëten

Wanneer je een eiwitdieet volgt kan er na verloop van tijd een tekort ontstaan aan verschillende stoffen die jouw lichaam nodig heeft. Dit komt in veel gevallen doordat je in een patroon terecht komt waarin je erg eenzijdig eet. Door de vele eiwitten zal je naar verloopt van tijd minder vezels, fruit en calcium binnen krijgen. Het is daarom belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn en naast de eiwitten wel genoeg andere stoffen binnen te krijgen. Je kunt gemakkelijk een bak kwark met fruit combineren of met vezels zoals muesli of havermout. Een tekort aan welke stof dan ook in jouw lichaam zorgt ervoor dat jouw lichaam daar op reageert. Dit kan zijn in de vorm van de aantasting van reserves maar het kan ook zijn dat de cellen juist vocht en vet gaan opnemen. Hierdoor zal het proces van afvallen lastiger worden en zal je niet snel vet verbranden. Het is daarom handig om altijd in de gaten te houden dat je voldoende gevarieerde maaltijden eet en dus vrijwel alle nodige stoffen in de juiste hoeveelheid binnenkrijgt.

Welke vorm van trainen kun je het beste doen?

Bij een eiwitdieet wordt er vaak meteen gedacht aan sterke mannen die eiwitshakes drinken. Dat is niet helemaal onterecht maar er zijn natuurlijk meerdere vormen van trainen die je kunt doen in combinatie met een eiwitdieet. Het is wel de waarheid dat krachttraining in combinatie met een eiwittendieet ervoor zorgt dat de kilo’s eraf vliegen. Door middel van krachttraining zal jouw stofwisseling namelijk nog sneller gaan werken en wordt het vet nog sneller verbrandt. Het snelle verbranden van het vet is natuurlijk ideaal en daarom is krachttraining in combinatie met een eiwitdieet een echt aanrader. Door krachttraining ontstaan er natuurlijk veel spieren, het hebben van spieren is essentieel als het gaat om afvallen. Een lichaam met veel spieren zal namelijk ook energie (en dus vet) verbruiken wanneer het niet actief is. Zo kan je gewoon vet verbranden wanneer je slaapt, doordat er voldoende spieren aanwezig zijn. Een andere goede tip is intervaltraining, een korte hevige inspanning verrichten gevolgd door een rust moment en weer een korte hevige inspanning verrichten. Denk hierbij aan 2 minuten op volle snelheid sprinten, vervolgens 2 minuten wandelen en weer 2 minuten sprinten. Dit zorgt ervoor dat jij ontzettend veel energie vraagt van jouw lichaam en daarvoor niet eens uren hoeft te sporten. Door een intervaltraining kweek je ook in een hoog tempo spieren, die vervolgens het vet verbranden en zorgen voor het afvallen. Zonder spieren kun je heel moeilijk afvallen, dus trainen is erg belangrijk.

Lees hier de review van Fit channel

Genoeg water drinken is essentieel

Een goede tip die eigenlijk essentieel is bij ieder dieet, dus ook het eiwitdieet, is genoeg water drinken. Er zijn verschillende redenen waarom het goed is om veel water te drinken. Allereerst is water één van de weinige dranken waarin geen calorieën zitten. Je zult dus helemaal geen calorieën binnen krijgen in vergelijking met frisdranken of fruitdranken waarin veel calorieën zitten. Een ander bijkomend voordeel is dat water zorgt voor een verzadigd gevoel, je hebt dus minder behoefte aan ander eten of drinken. Genoeg water drinken kan dus op verschillende manieren bijdrage aan het proces van afvallen. Maar dat is nog niet alles want water zorgt er ook nog eens voor dat jouw stofwisseling versnelt wordt. Dit betekent dat je meer vet zult verbranden en dat is natuurlijk het doel tijdens het afvallen. Daarnaast krijg je meer energie van het drinken van water en heb je dus meer behoefte om te bewegen en te sporten. Dit werkt stimulerend voor het sporten tijdens het proces van afvallen. Als laatste zorgt water drinken ervoor dat de afvalstoffen uit jouw lichaam goed afgevoerd kunne worden. Maar er zitten niet alleen voordelen aan water drinken, wanneer je teveel water drinkt, meer dan vier liter per dag, dan kun je watervergiftiging oplopen. Ook kan een teveel aan water ervoor zorgen dat het zoutgehalte in jouw bloed omlaag gaat, vervolgens gaan de bloedcellen meer vocht vasthouden om het zoutgehalte op peil te houden en krijg je opgezwollen cellen.

Het drinken van koffie biedt uitkomst

Naast water is er nog een drankje wat het proces kan stimuleren namelijk koffie. Veel mensen drinken dagelijks meerdere kopjes koffie en vaak wordt er vanuit gegaan dat dit niet handig is tijdens het afvallen. Toch is koffie in normale mate juist goed voor het afvallen om verschillende redenen. Door de cafeïne krijg je meer energie en ben je gemotiveerder om te gaan sporten, je kunt daarnaast ook langer door sporten door de energie die je krijgt van de koffie. Daarnaast verhoogt koffie net als water de stofwisseling en zal je meer verbranden ook wanneer je niet beweegt. Om het lichaam te voeden zijn er verschillende stoffen nodig: eiwitten, antioxidanten, vezels, mineralen en vitaminen. In koffie vind je antioxidanten die je goed kunt gebruiken, ze zijn namelijk goed voor jouw bloedvaten en voor jouw hart. Als laatste voordeel krijg je van koffie een opgewerkt gevoel zodat je meer activiteit kunt uitvoeren ook ’s morgens. Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan koffie waar je wel rekening mee moet houden. Je kunt door de cafeïne namelijk verslaafd raken en dat wil je niet. Daarom is het niet aan te raden om meer dan twee koppen koffie per dag te drinken. Daarnaast gaat al deze informatie over zwarte koffie maar veel mensen voegen: suiker, melk, zoetjes of slagroom toe. Dit zorgt ervoor dat koffie niet meer zo gezond is en toch ineens veel calorieën bevat.

Voldoende slaap biedt uitkomst

Je zult denken dat afvallen voornamelijk gaat over sporten en gezonde voeding. Maar je hebt ondertussen waarschijnlijk gemerkt dat er nog veel meer factoren bij komen kijken. Zoals voldoende slaap, dat stimuleert het proces namelijk. Het is belangrijk om te weten dat voor iedere persoon “voldoende slaap” een ander begrip is. Maar er wordt wel gekeken naar een gemiddelde van zeven tot acht uur slaap per nacht. Er is aangetoond dat er ook mensen zijn die minimaal negen uur slaap nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Daarnaast zijn regelmatige tijden ook erg belangrijk. Als je de ene dag om tien uur gaat slapen en de volgende dag rond twee uur ’s nachts en toch in beide gevallen acht uur slaapt, dan is dit ook geen pretje voor jouw lichaam. Het belangrijkste is dus dat je een goede structuur biedt en dat jouw lichaam altijd ongeveer een gelijke hoeveelheid slaap meepakt. Maar wat is nu het gevolg van slecht slapen op jouw lichaam? Door een slecht ritme als het gaat om slapen maakt jouw lichaam een hormoon genaamd leptine aan. Leptine zorgt ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt na het eten. Wanneer je dus geen goed ritme hebt, heb je niet snel meer een verzadigd gevoel en blijf je dus dooreten. Daarnaast mag je ook het hormoon ghreline aan, dat er ook nog eens voor zorgt dat je sneller een hongergevoel hebt. Een horror combinatie want je hebt geen verzadigd gevoel en blijft dus een  hongergevoel houden, je gaat dus nog meer eten. Als laatste zorgt een goede nachtrust ook voor een stabiele stofwisseling, wat er natuurlijk voor zorgt dat je meer vet verbrandt.

Een eiwitdieet volgen als vegetariër of veganist

Een vraag die veel gesteld wordt is: kan een vegetariër of veganist ook een eiwitdieet volgen? Het lijkt misschien geen handige keuze maar het kan zeker. Wanneer je vegetariër bent dan kun je voornamelijk veel eiwitten halen uit zuivel zoals melk, kaas en yoghurt. Op deze manier kun je zonder vlees en vis te eten toch voldoende eiwitten binnenkrijgen om een eiwitdieet te kunnen volgen. Maar als veganist is het nog iets lastiger want dat eet je ook geen zuivelproducten. Dan zijn bonen, noten en zaden vooral erg belangrijk. In sojabonen zitten bijvoorbeeld veel eiwitten en dat is dus een goed alternatief om te eten tijdens een dieet. Daarnaast kunnen vleesvervangers zoals tofu en tempeh ook uitkomst bieden. Beiden bevatten veel eiwitten en kunnen door zowel vegetariërs als veganisten gegeten worden. Bij vleesvervangers is het wel belangrijk om op de vetten te letten. In een groot deel van de vleesvervangers wordt er namelijk extra vet toegevoegd om de vervangers een lekkere smaak mee te geven. Het is dus zeker te doen voor mensen die geen vlees en- of zuivel eten om een eiwitdieet te volgen. Het is wel aan te raden om dan vitaminen te slikken die je mist door het gebrek aan vlees en zuivel. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam wel voldoende stoffen binnen krijgt en geen reserves op dat gebied gaat aantasten.

Lees ook wat Kakifruit voor jou kan betekenen?

Het volgen van een weekschema of zelf bepalen

Voor veel mensen is afvallen een periode van onzekerheid waarbij je niet zeker weet wat je allemaal mag eten en zeker wanneer je begint aan een totaal nieuw dieet, zoals een eiwitdieet. Je moet in het begin nog even uitzoeken wat je wel en niet kunt eten en hoe het dieet precies in zijn werk gaat. Daarom kan het handig zijn om een weekschema of eetschema voor een eiwitdieet aan te houden. Op die manier heb je namelijk houvast die jij nodig hebt tijdens het afvallen. In een weekschema kun je heel duidelijk per dag vinden wat je mag eten en hoe je dit moet bereiden. Daarbij wordt er rekening gehouden met de hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten die je binnenkrijgt. Zo hoef je jezelf hier niet meer druk om te maken. Ook ontdek je op deze manier vaak nieuwe gerechten die lekker zijn en dus ook nog eens passen binnen het eiwitdieet wat je volgt.

Maar niet iedereen vindt een weekschema of eetschema fijn. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf alle informatie op te zoeken en per product te bepalen of het binnen jouw dieet valt of niet. Op deze manier kun je geheel zelf bepalen wat je wilt eten en wat niet. Dit is voor sommige mensen een vrijheid die ze nodig hebben tijdens het proces van afvallen. Je kunt helemaal zelf bepalen of je een eetschema wilt volgen of het zelf wilt bepalen, je kunt natuurlijk ook een beetje van beide gebruiken en zo uiteindelijk het doel te bereiken wat jij het gesteld aan het begin van het proces.

De conclusie: is een eiwitdieet aan te raden?

Na het lezen van deze informatie ben je zeker weten meer te weten gekomen over een eiwitdieet maar is het nu aan te raden of niet? Een eiwitdieet is zeker aan te raden wanneer je wilt afvallen op een gezonde en sportieve manier. Daarbij zijn er wel een aantal haken en ogen waar je rekening mee moet houden tijdens het dieet. Allereerst moet je oppassen dat je niet teveel eiwitten binnenkrijgt want dit zorgt voor een verhoging van het cholesterol en kan erg slecht zijn voor jouw lichaam. Daarnaast moet je ook veel sporten want zonder sporten heeft het nuttigen van eiwitten geen effect en zal je alleen maar meer aankomen. Het is natuurlijk ook erg belangrijk dat je niet te extreem gaat vasthouden aan het dieet. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam niet alle nodige stoffen binnenkrijgt en dat er veranderingen gaat optreden die niet positief zijn voor het afvallen. Ook is het handig om te realiseren dat een eiwitdieet niet alleen voor atleten is en dat eiwitshakes absoluut niet per direct bij een gezond eiwitdieet horen. Je kunt het dieet zelf invullen zoals jij wilt of je kunt gebruik maken van een eetschema om structuur en stabiliteit in het proces te krijgen.

Lees ook de ervaringen van: XLS Medical

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel