Diëten: Wat zijn de voor- en nadelen?!

0
5769

Diëten: het kan op diverse manieren. Er zijn veel verschillende diëten en veelal met hetzelfde doel; in een korte periode veel gewicht verliezen.

Wanneer je besluit om te gaan diëten is het belangrijk om eerst zoveel mogelijk informatie in te winnen over het dieet dat jij op het oog hebt. Ook is het belangrijk om te beseffen dat het niet zo eenvoudig is als het wellicht lijkt; discipline, doorzettingsvermogen en het kunnen dealen met stemmingswisselingen en hongeraanvallen gaan hand in hand met het  volgen van een dieet.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

Om jou op weg te helpen hebben wij de voor- en de nadelen voor je op een rijtje gezet.

De voordelen van een dieet

 • Je verliest in een korte periode veel gewicht

  je-verliest-gewichtHet doel van de meeste van ons die gaan diëten is natuurlijk afvallen. In een periode van circa 2-3 weken verlies je veel lichaamsgewicht, waardoor je direct resultaat ziet in de spiegel.

 • De kans op hart- en vaatziekten daalt

  Wanneer je gezonder gaat eten heeft jouw hart het minder zwaar te verduren. Bij een gezondere levensstijl daalt de kans op diverse aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten.

 • De kans op diabetes type 2 daalt

  Een ongezonde levensstijl kan diabetes type 2 veroorzaken. Dit wordt veroorzaakt door bijv. weinig beweging en een eetpatroon met erg veel suikers. Deze 2 punten worden tijdens een uitgebreid dieet aangepakt.

 • De behoefte aan slechte suikers verdwijnt

  Hierdoor is het na het dieet gemakkelijker om niet terug te vallen in slechte eetgewoontes. Jouw lichaam heeft simpelweg geen behoefte meer aan energydrankjes, zure aardbeienmatten en andere onnatuurlijke producten.

 • Je energielevel zal stijgen (mits je geen crash dieet volgt)

  Energielevel stijgtJouw lichaam zal in eerste instantie moeten wennen aan het gezondere eten, maar wanneer het eenmaal gewend is zal het beter gaan functioneren. Je spijsvertering komt beter op gang en je zult je energieker voelen dan ooit tevoren.

 • Je ontwikkelt discipline

  Succesvol een dieet volgen lukt je niet zomaar. Je zult veel producten moeten vermijden en juist bepaalde producten moeten eten waarin je wellicht geen zin hebt. Een dieet volgen vergt veel discipline, want de verleidingen liggen overal op de loer.

 • Meer zelfvertrouwen

  Je zit lekkerder in je vel wanneer je vooruitgang boekt en jouw doel bereikt, je ziet er beter uit en dat zul je uitstralen naar de buitenwereld. Een heerlijk gevoel !

De nadelen van een dieet

 • Soms is het moeilijk om vol te houden; doorzettingsvermogen is ontzettend belangrijk

  Overal waar je komt is lekker (vet) eten. Daarnaast schreeuwen de drankjes boordevol met suiker om jouw aandacht vanuit de koeling. Negeer ze! Loop er hard voorbij; dit advies is makkelijker opgeschreven dan in de praktijk uitgevoerd.

 • Je bent er continu mee bezig

  De godganse dag denk je aan eten en waarschijnlijk gaan je gedachtes regelmatig richting een lekker koud blikje cola of een goed glas wijn/bier.

 • Kans op bijwerkingen.

  bijwerkingenStemmingswisselingen, vermoeidheid en misselijkheid kunnen optreden doordat je last hebt van een hongerig gevoel.
  Er zullen dagen zijn waarin je last hebt van honger. Je maag moet gaan krimpen en je lichaam moet wennen aan de lagere inname van calorieën. Door dit hongerige gevoel kan je last krijgen van chagrijnige buien en misselijkheid. Doordat jouw lichaam weinig calorieën binnenkrijgt heeft het ook niet veel brandstof, waardoor je last kunt krijgen van vermoeidheid.

 • Jojo effect ligt op de loer !

  Na het dieet is het belangrijk om een gezonde levensstijl vast te houden, wanneer je dit niet doet zal het welbekende jojo-effect weer opduiken.
  Het dieet succesvol afgerond? Mooi! Terugkeren naar je oude eetpatroon is helaas niet mogelijk, want de kilo’s die jij zojuist hebt geloosd zullen net zo snel weer terugkeren.

 • Eentonigheid

  eentonig dieetBij sommige diëten wordt er geadviseerd om bepaalde voedingsstoffen te vermijden; let op dat je wel gezond bezig bent.
  Doordat bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet zich met name richt op het eten van eiwitten, kun je hier teveel van binnenkrijgen; dit kan een negatief effect hebben op bijvoorbeeld de werking van de nieren. Bij het fruitdieet dien je jezelf te beperken tot het eten van fruit; hierdoor kan er een gevoel van verveling c.q. eentonigheid optreden; let er dus op dat je een dieet kiest dat bij jou past en durf ook (op een verstandige manier) af te wijken.

Wel of geen dieet volgen?!

Wij raden mensen absoluut aan om een dieet te volgen. Echter is het de vraag welk dieet je moet volgen. Kies daarom een dieet dat bij jou past ! Bepaal jouw doelstellingen: Wees specifiek, realistisch en acceptabel en maak de doelstellingen meetbaar en tijdsgebonden!

Zodra de bovenstaande punten helder zijn, kun je het best passende dieet kiezen. Het Vitadis slanker leven plan, succesvol afvallen dieet en het mentale dieet plan helpen jou om zowel de doelstellingen te bepalen als te behalen. Deze diëten hebben wij bij Fit & Gezond beoordeeld en zijn alle 3 aanraders !

Veel succes met diëten !

Gezonde groeten,

Fit en gezond

 

 

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel