Calorieën verbranden : De do’s en dont’s + tips en uitgebreid advies

0
2282

Calorieën verbranden; het klinkt lastig maar eigenlijk valt het reuze mee. Als je weet waar je mee bezig bent natuurlijk. Er zijn veel diëten waarbij het tellen van deze magische cijfers belangrijk is. Eet je weinig calorieën, dan verlies je gewicht.

Maar wat zijn het nu precies; calorieën? En waarom kan de één er meer op een dag binnenkrijgen en toch net zoveel gewicht verliezen? Wil je graag afvallen en daarom meer weten over het verbranden van calorieën? In dit artikel gaan we uitvoerig op dit onderwerp in.

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

Wat zijn calorieën?

Wil men afvallen dan let men vaak op het aantal calorieën dat er wordt gegeten. Maar wat is een calorie eigenlijk? Een calorie is een eenheid energie. Het lichaam verbruikt deze eenheden bij de verbranding. Ieder voedingsmiddel bevat calorieën en het lichaam heeft deze nodig om goed te functioneren en om alle organen te laten werken. Ook in ruststand verbrand je dus calorieën.

Ga je actief bewegen doordat je bijvoorbeeld gaat sporten, dan verbruikt het lichaam extra energie c.q. calorieën. Een volwassen vrouw heeft 2.000 calorieën per dag nodig, een man 2.500. Eet je meer calorieën dan je dagelijks verbrandt, dan kom je aan. Eet je minder calorieën dan je dagelijks nodig hebt, dan verlies je gewicht.

Hoeveel calorieën dien je te verbranden om af te vallen?

Wanneer je gewicht wilt verliezen dien je dus minder calorieën te nuttigen dan je verbruikt. Dit klinkt simpel, maar hoeveel calorieën dien je nu precies te verbranden voordat je afvalt?

Het antwoord op deze vraag is niet simpel. Het verschilt namelijk per persoon. Zo hangt het ervan af wat jouw lengte is, hoeveel je weegt, of je een actieve of rustige levensstijl hebt en een snelle of langzame stofwisseling.

Een halve kilo per week afvallen; het is verantwoord en relatief eenvoudig vol te houden. Wat je hiervoor moet doen? Circa 500 calorieën per dag minder eten. Ook is het mogelijk om 500 calorieën per dag te verbranden met sporten, maar dit blijkt in de praktijk vaak lastiger vol te houden dan de eerste optie.

Calorieën verbranden verschilt van persoon tot persoon

Weeg je 120 kilo en heb je een rustige levensstijl, dan verbrand je dagelijks zo’n 2.400 calorieën zonder actief te sporten. Dit komt doordat het lichaam veel energie nodig heeft om te kunnen functioneren. Weeg je al lange tijd 120 kilo en val je niets af? Dan nuttig je dagelijks dus 2.400 calorieën om op gewicht te blijven.

Weeg je daarentegen slechts 70 kilo en houd je er dezelfde levensstijl als bovengenoemde persoon op na, dan verbrand je dagelijks zo’n 1.800 calorieën.

Wil je als zwaarlijvige afvallen, dan kun je jouw eetpatroon van 2.400 calorieën met 900 calorieën naar beneden schroeven. Hierdoor zal de zwaarlijvige in een korte tijd erg veel gewicht verliezen. Daarentegen kan de persoon die 70 kilo weegt het eetpatroon naar 1.500 calorieën per dag brengen, waardoor deze in verhouding slechts 300 calorieën minder eet.

Beide personen eten dagelijks dus dezelfde voeding en hoeveelheid, terwijl de één veel meer gewicht verliest dan de ander. Dit komt dus doordat je meer calorieën verbrandt als je meer weegt.

Een actieve of een inactieve levensstijl speelt mee

Op de eerste plaats is het dus belangrijk om te onthouden dat je huidige gewicht meespeelt in het gehele afvalproces. De tweede belangrijke factor is jouw levensstijl. Heb je een zittend beroep of sta je de gehele dag? Ga je regelmatig naar de sportschool of zit je in jouw vrije tijd meestal op de bank televisie te kijken? Ga je met de auto naar je werk of op de fiets?

Het is nu eenmaal zo dat het lichaam meer calorieën verbrandt wanneer het actief moet bewegen. Heb je een actieve levensstijl dan verbrand je op een dag dus meer, waardoor je als je minder gaat eten sneller gewicht verliest. Heb je een zittend beroep en wil je graag meer bewegen, maar heb je geen tijd om in de avond te sporten? Ga dan op de fiets naar je werk, neem vaker de trap en/of ga na het avondeten een stuk wandelen.

Het aantal calorieën gemiddeld genomen

Kort samengevat; er is dus geen eenduidig antwoord hoeveel calorieën je moet verbranden om een bepaald aantal kilo te verliezen, omdat dit verschilt van persoon tot persoon. Maar we kunnen natuurlijk wel aangeven wat het gemiddelde is.

Wil je graag afvallen en ben je iets te zwaar, dan kun je het aantal calorieën per dag verlagen met 400 – 500. Ben je echt zwaarlijvig en heb je last van morbide obesitas dan kun je dit aantal ophogen tot bijvoorbeeld 1.000.

Staar je niet blind op deze cijfers en houdt voor de periode van een week door middel van een app als FitnessPall of Lifesum eens bij hoeveel calorieën jij dagelijks nuttigt. Dit soort apps kunnen echt als een eyeopener werken.

Met welke sport verbrand je het meeste calorieën?

Calorieën verbranden; je doet het de gehele dag. Tijdens het lopen, werken, tv kijken en zelfs tijdens het slapen. Echter is de calorie verbranding tijdens normale dagelijkse activiteiten lager dan wanneer je besluit een uurtje fanatiek te bewegen.

Met welke sport je de meeste calorieën verbrand? Hieronder een aantal uitstekende calorie-verbrand-workouts.

 1. Touwtje springen. Eerder wijden we bij Fit & Gezond al een artikel aan touwtje springen, omdat je tijdens deze activiteit al je spieren laat werken en erg veel calorieën verbrand. Tijdens een uur touwtje springen verbrand je tussen de 660 en 990 calorieën.
 2. Hardlopen. Hardlopen is een populaire workout, omdat het weinig vaardigheden en benodigdheden behoeft en ideaal is om het hoofd leeg te maken. Tijdens een uur hardlopen (9,7 kilometer per uur) verbrand je gemiddeld zo’n 700 calorieën; niet verkeerd!
 3. Kickboksen. Kickboksen is intens. Al je spieren worden getraind en je uithoudingsvermogen wordt zwaar op de proef gesteld. Tijdens een uur kickboksen verbrand je gemiddeld 700 calorieën per uur. Tijdens het kickboksen ontwikkel je bovendien spiermassa, waardoor je ook na de sessie nog blijft verbranden.
 4. Roeien. Het is niet het meest populaire apparaat in de sportschool, maar toch is het één van de efficiëntste manieren om calorieën te verbranden. Tijdens een actieve roeisessie verbrand je gemiddeld 630 calorieën per uur.
 5. Kettlebell trainingen. Tijdens een kettlebell training worden je spieren hard aan het werk gezet. De calorie verbranding ligt tussen 480 – 720 calorieën per uur.

Calorieën verbranden met hardlopen

Hardlopen; het is voor vele mensen de favoriete workout. Je kunt het op ieder gewenst moment doen, wanneer het jou het beste uitkomt en je hoeft er geen abonnement of veel benodigdheden voor aan te schaffen.

Wanneer je eenmaal een goede conditie hebt opgebouwd en circa 9 a 10 kilometer per uur kunt hardlopen, verbrand je gemiddeld 700 calorieën.

Calorieën verbranden met wandelen

Calorieen verbranden met wandelenVind je het verschrikkelijk om actief te sporten, maar kan je oprecht genieten van een verre wandeling? Kies er dan voor iedere dag na het avondeten een flink stuk te wandelen. Tijdens een uur flink doorstappen verbrand je gemiddeld 300 calorieën.

Wandel je iedere dag een uur, dan verbrand je in een week dus ruim 2.000 calorieën extra. Onthoud dat je beter kunt kiezen voor een activiteit waarmee je minder verbrand, dan een activiteit waarmee je ontzettend veel verbrand maar waarin je de balen hebt. Je hebt dan meer kans het op lange termijn vol te houden.

Calorieën verbranden met fietsen

Calorieën verbranden met fietsenHoeveel calorieën je verbrandt met fietsen, dat is lastig te zeggen. Je kunt namelijk op veel verschillende tempo’s fietsen en wanneer je bergopwaarts fietst, verbrand je meer dan wanneer je bergafwaarts zoeft.

Fiets je met een gemiddelde snelheid van circa 18 a 20 kilometer per uur op een recht wegdek, dan zal je gemiddeld zo’n 500 calorieën verbranden. Hoe zwaarder het terrein en hoe meer inspanning je moet verrichten, hoe hoger dit aantal wordt.

10 korte tips om calorieën te verbranden

 1. Beweeg voldoende. Heb je een kantoorbaan waardoor je overdag weinig beweegt? Ga ieder uur een stukje lopen, ook al is het enkel naar de koffieautomaat of het toilet.
 2. Loop of fiets wanneer mogelijk. Ga je met het openbaar vervoer of de auto naar het werk en is het vanwege de afstand niet mogelijk om te lopen of fietsen? Stap dan indien mogelijk een halte eerder uit en loop het laatste stuk.
 3.  We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; drink voldoende! Water geeft een vol gevoel en reinigt het lichaam.
 4. Sta wanneer mogelijk. Kun jij op jouw werk jouw bureau eenvoudig verstellen? Kies er dan voor om zo nu en dan te gaan staan; in een actieve houding verbrand je veel meer calorieën dan zittend.
 5. Neem vaker de trap. Een roltrap op het station of lift op je werk? Vermijd ze!
 6. De gekke vier minuten. Zet je favoriete nummer op en ga vier minuten lang helemaal uit je dak met de gekste moves die je kunt verzinnen. Na deze vier minuten ben je helemaal buiten adem en heb je weer een aantal calorieën geloosd.
 7. Verhoog je hartslag tien keer per dag. Geen tijd om te sporten? Zorg ervoor dat je hartslag zo’n tien keer per dag eens flink omhoog gaat; al is het maar voor één of twee minuten. Zo heb je op een dag toch 10 a 20 minuten extra actief bewogen.
 8. Een koude dag? Zet de verwarming lager. Je lichaam moet dan harder werken om op temperatuur te blijven. Hierdoor verbrand je meer.
 9. Een avondje thuis voor de buis? Ga eens op een stoel of op de grond zitten. Doordat je lichaam moeite moet doen rechtop te blijven zitten, zal je meer calorieën verbranden dan liggend op de bank.
 10. Eet kauwgum. Een hongerig gevoel of gewoon zit om iets lekker te eten? Neem kauwgum. Uit onderzoek is gebleken dat een hongerig gevoel verdwijnt wanneer je ergens op kauwt.
Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel