10 tips waarmee je kunt afvallen zonder dieet

0
4344

Wil jij graag een paar kilo’s kwijtraken, maar is diëten niets voor jou, dan zijn er genoeg manieren waarop je kunt afvallen zonder dieet. Veel diëten zijn gebaseerd op het welbekende feit dat als je minder calorieën eet dan je verbrandt je automatisch afvalt en dit is ook zo. Toch zijn er ook onderzoeken geweest naar de verhouding tussen bijvoorbeeld de consumptie van olijfolie en het lage gehalte aan buikvet bij mensen in Mediterrane gebieden. Er zijn zeer calorierijke en gezonde voedingsmiddelen die juist blijken te helpen bij het afvallen. Andere diëten zijn daarom gespecialiseerd in het combineren van de juiste voedingsstoffen en weer andere zweren bij een bepaalde verhouding van voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Alle diëten beweren erg succesvol te zijn, maar er zijn veel makkelijkere manieren om af te vallen zonder dat je elke dag je calorieën moet tellen of het percentage koolhydraten in de gaten moet houden.

Droog Trainen voor Vrouwen Protocol

 Droog trainen protocol voor vrouwen

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

droog trainen

 


Droog trainen protocol voor mannen

droog trainen

 

 

 

Verantwoord afvallen

Verantwoord afvallen zonder dieet doe je zoAfvallen zonder dieet kun je ook wel verantwoord afvallen noemen. Door een paar gewoontes in je leven te veranderen kun je je relatie met eten eens goed onder de loep nemen. Het is niet de bedoeling dat je een dieet gaat volgen, de kilo’s kwijtraakt en vervolgens weer in je oude gewoontes terugvalt. Het is veel belangrijker om het probleem bij de basis aan te pakken en veranderingen door te voeren die op een gegeven moment normaal voor je zullen worden. Op die manier heb je een veel grotere kans van slagen. Heb je dat moment bereikt, dan zal je nooit meer terug kunnen en willen naar je oude gewoontes, omdat je daar simpelweg niet eens meer aan denkt.

Lees hier de review: afslank receptenbijbel

Waarom is afvallen belangrijk?

gezond afvallen belangrijkAfvallen is belangrijk als jij merkt dat je te zwaar bent voor je lengte. Eigenlijk zijn kilo’s ook een slechte indicator, omdat mensen die veel sporten en spieren hebben gekweekt zwaarder kunnen zijn dan mollige mensen met dezelfde lengte. Het probleem zit hem dus vaak niet in je gewicht, maar in de hoeveelheid vet dat je in je lichaam hebt opgeslagen. Dit vet, vooral als het rondom je buik zit, is slecht voor je gezondheid en kan jouw risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verhogen. Vet dat zich om de organen nestelt, en dat je vaak helemaal niet kunt zien, zorgt ervoor dat de werking van je organen verslechtert. Het is dus veel beter om je vetpercentage te meten dan bijvoorbeeld naar je BMI te kijken.

Wat is een gezond vetpercentage?

wat is een gezond vetpercentage bij het afvallenVetpercentages tussen mannen en vrouwen verschillen. Dat komt doordat vrouwen dit op andere plaatsen opslaan, zoals op de bovenbenen en de borsten. Mannen hebben sneller last van een buikje. Je vetpercentage kun je laten opmeten bij je sportschool door middel van een huidplooimeting. Gebruik je thuis een vetpercentagemeter, dan zijn de resultaten toch iets minder nauwkeurig. Een goede eerste stap bij het afvallen zonder dieet is dus door een vetpercentagemeting te (laten) uitvoeren en niet door op de weegschaal te gaan staan. Het is namelijk meerdere malen gezonder om zwaarder te zijn met een gezond vetpercentage, dan om minder te wegen en te veel vet in je lichaam te hebben. Gezonde percentages voor vrouwen zijn tussen de 21 en 24 procent en voor mannen is dit tussen de 14 en 17 procent. Als je veel sport zal dit lager zijn, maar zorg ervoor dat je als vrouw nooit een lager gehalte hebt dan 10 procent en dat je als man nooit onder de 2 procent terechtkomt.

10 tips om af te vallen zonder dieet

De volgende 10 tips kunnen je helpen enkele simpele maar zeer effectieve veranderingen te maken in je dagelijks leven, waardoor je je verhouding met eten verbetert en je je snel een stuk beter zal voelen. Ook zal je merken dat het vetpercentage in je lichaam gestaag naar beneden zal gaan tot een gezond niveau. Voer deze veranderingen niet allemaal tegelijk door, maar geef jezelf de mogelijkheid eerst aan de nieuwe gewoonte te wennen voordat je overstapt op de volgende.

Droog Trainen voor Vrouwen Protocol

 Droog trainen protocol voor vrouwen

droog trainen

 


Droog trainen protocol voor mannen

droog trainen

 

 

 

Meer lezen over een gezond ontbijt?

Tip 1: besteed aandacht aan wat je eet en kauw goed

besteed aandacht aan wat je eet en kauw goedMensen die elke dag hun avondmaaltijd nuttigen terwijl ze televisiekijken of op iets anders zijn gefixeerd eten zeker 10 procent meer dan mensen die bewust voor het avondeten gaan zitten. Dat komt doordat je als je bent afgeleid je niet realiseert hoeveel je precies naar binnen werkt. Het is dus erg belangrijk dat je voor elke maaltijd de tijd neemt, dat je alle schermen, boeken en andere afleidingen weglegt, dat je aan een eettafel zit en van elke hap geniet. Goed kauwen is daarbij essentieel. Hoe vaker je kauwt, hoe beter je het eten begint te proeven en hoe gemakkelijker je lichaam het eten kunnen verteren. Daarnaast zal je langzamer eten, wat betekent dat je hersenen beter kunnen inschatten wanneer je verzadigd bent. Mensen die te snel eten, eten vaak meer dan nodig omdat ze zich nog niet vol voelen. Kauw daarom minstens 20 keer op één hap en indien nodig meer. Leg tussen de happen je bestek neer. Wanneer het goed voelt om je eten door te slikken kun je de volgende hap nemen. Je zal merken dat je zo aan minder eten best genoeg hebt.

Tip 2: drink voldoende water

Tip 2 drink voldoende waterAls je wilt afvallen zonder dieet, dan is het essentieel dat je goed drinkt. En dan hebben we het natuurlijk niet over zoete frisdranken, maar over water. Thee en filterkoffie is ook goed, maar met enige mate en dan zonder suiker. Je lichaam zal goed gehydrateerd worden als je dagelijks minstens 1,5 tot 2 liter water drinkt. Je kunt ook uitrekenen hoeveel water je dagelijks nodig hebt door 0,03 te vermenigvuldigen met je lichaamsgewicht. Als jij niet voldoende drinkt zal je je moe voelen, ziet je huid er rimpelig uit, krijg je last van hoofdpijn en zullen je organen zoals je nieren en lever niet goed kunnen werken. Daardoor wordt je lichaam niet volledig gereinigd van vrije radicalen en andere gifstoffen. Omdat je lichaam voor een heel groot gedeelte uit water bestaat, zal je je snel beter voelen en er beter uitzien als je je voorneemt goed te drinken. Je zal ook afvallen, omdat je spijsvertering beter werkt en je je ook voller voelt als je regelmatig een glas water drinkt.

Tip 3: geen suiker

Tip 3 geen suikerSuiker is niet alleen slecht omdat het veel calorieën bevat. Suiker is ook een stof waar je lichaam werkelijk niets aan heeft. Daarnaast is het erg verslavend en zal je deze stap misschien moeilijker kunnen zetten dan gedacht. Suiker heeft geen voedingswaarde, maar voorziet je lichaam van snelle energie. Hierdoor is het ook verslavend, je wordt er als het ware een beetje high van. De suiker wordt snel opgenomen, je bereikt een energiepiek, maar deze piek zal daarna snel overgaan in een diep dal. Je voelt je moe, lusteloos en gaapt veel, omdat je lichaam heel hard heeft gewerkt om deze suikerpiek te nivelleren door insuline aan te maken. Tijdens dit dal krijg je weer behoefte aan suiker omdat je dezelfde piek weer wilt bereiken. Op die manier blijf je rondgaan totdat je lichaam niet genoeg insuline meer aan kan maken om de glucose op niveau te brengen en je diabetes ontwikkelt. Van suiker zal je aankomen omdat je vaker last krijgt van eetbuien en hunkeringen naar ongezond eten. Ook nuttig je door veel suiker te eten snel te veel calorieën. Haal je suiker zo veel mogelijk uit je dieet, dan zal je na een aantal weken afkicken een groot verschil merken in je energielevels en hoe je je voelt. Je zal afvallen omdat de neiging om te snacken zal verdwijnen.

Tip 4: eet langzame koolhydraten

De belangrijkste energiebron voor je lichaam zijn koolhydraten. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. Deze benoeming is gebaseerd op hoe snel de koolhydraten energie afgeven aan je lichaam. Suikers, zoals boven beschreven, bevatten snelle koolhydraten, maar andere producten zoals witbrood, witte rijst en pasta ook. Deze producten zorgen voor een soortgelijke reactie in je lichaam als suiker en zijn dus het beste volledig te vermijden. Er bestaan veel koolhydraatarme diëten, maar het is niet goed om koolhydraten volledig uit je eetpatroon te verwijderen, omdat deze toch een belangrijk onderdeel uitmaken van de voedingsstoffen die je nodig hebt. Eet daarom zoveel mogelijk langzame koolhydraten, die hun energie veel geleidelijker afgeven en dus niet zorgen voor de bekende energiepiek en opvolgende dip. Deze vind je in volkorenproducten, zilvervliesrijst, groenten en andere granen zoals quinoa en boekweit. Je zal je langer vol voelen, minder behoefte hebben aan ongezonde snacks en dus uiteindelijk ook afvallen.

Tip 5: beweeg meer

Mensen die voldoende bewegen zijn gezonder en slanker. Dat komt doordat je door je ademhaling te versnellen meer zuurstof naar je bloed brengt, je hart een goede workout geeft en je spijsvertering op gang brengt. Daarnaast verbrand je zo meer calorieën. Voldoende bewegen betekent niet direct dat je een marathon moet gaan lopen. Een half uur per dag is genoeg en dit kun je gemakkelijk inpassen in je eigen leven. Neem de trap in plaats van de lift, neem de fiets in plaats van de auto, loop naar je collega en pak niet de telefoon, stap een halte eerder in of uit de bus, doe een extra blokje met de hond enzovoorts. Natuurlijk is het ook altijd goed als je een sport gaat beoefenen of regelmatig de sportschool bezoekt. Deze veranderingen zijn makkelijk te maken, zullen je niet veel tijd kosten, maar kunnen je direct helpen vet te verliezen en je lichaam gezonder te maken.

Tip 6: eet alleen als je honger hebt

Tip 6 eet alleen als je honger hebtHet is nooit verstandig om een maaltijd over te slaan, maar eten als je geen honger hebt is misschien wel slechter. Een hongerig gevoel is een manier van je lichaam om aan te geven dat je eten nodig hebt. Wanneer je geen honger hebt, heb je dus in principe ook nog geen eten nodig. Hoe vaker je langzame koolhydraten gaat introduceren in je dieet, hoe meer je hongergevoel zal verdwijnen. Het is beter om gezond te eten wanneer je honger hebt, dan te eten wanneer het hier volgens de klok tijd voor is.

Tip 7: goed slapen

Tip 7 goed slapenEen grote bijdrager aan overgewicht is vermoeidheid. Dit komt doordat je lichaam naar energie zal vragen als je dit zelf niet voldoende hebt. Als gevolg zal je merken dat je weer zin krijgt in voedsel met snelle koolhydraten zodat je zo snel mogelijk een energiekick krijgt. Als je dus te kort of slecht slaapt en eigenlijk nog moe bent wanneer je wakker wordt, zal je die dag veel moeite hebben om snacks en ander ongezond eten te laten staan. Vermoeidheid heeft ook als gevolg dat je weinig motivatie hebt om te bewegen en dat je hormoonhuishouding uit balans raakt. Met name het gehalte aan cortisol, een stresshormoon, zal dan stijgen waardoor het afvallen eigenlijk onmogelijk wordt gemaakt. Maakt je lichaam te lang te veel cortisol aan, dan zal dit zelfs resulteren in de opslag van vet rondom je middel. Slaap daarom elke nacht minstens 7 uur, zorg dat je een goede matras hebt en dat er zich geen televisies of andere schermen in je slaapkamer bevinden en laat je slaapkamer niet te warm worden. Een goede nachtrust is niet alleen van goede lengte, maar ook van goede kwaliteit.

Tip 8: verminder alcohol en stop met roken

verminder alcohol en stop met rokenHet is soms heerlijk om aan het einde van een drukke dag even de tijd te nemen om te zitten en te genieten van een glaasje rode wijn. En als je rookt, zijn sigaretten ook een middel om er even uit te kunnen en tijd voor jezelf te nemen. Alcohol en nicotine zijn echter stoffen die slecht zijn voor je lichaam en die je zeker niet helpen met afvallen. Alcohol heeft veel calorieën, zorgt voor een slechte nachtrust en laat je lichaam overwerken om het af te kunnen breken. Je brengt namelijk vergif naar binnen dat juist moet worden afgevoerd. Voor nicotine geldt hetzelfde. Deze gifstoffen maken vrije radicalen aan in je lichaam en deze vallen je cellen aan, waardoor ze ongezonder en zwakker worden. Als jij veel drinkt of rookt zal je je slechter voelen, zal je vermoeider zijn, zal je minder kunnen bewegen en sporten en zal je dus ook de neiging krijgen slecht te eten. Langdurig misbruik kan resulteren in ernstige gezondheidsproblemen. Stop je met roken en verminder je je alcohol inname, dan zal je merken dat het gemakkelijker is om je veranderingen te handhaven en zal het afvallen zonder dieet sneller een succes worden.

Tip 9: onverzadigde vetten

onverzadigde vettenVervang al je verzadigde vetten met onverzadigde vetten. Deze kun je herkennen doordat ze zacht of vloeibaar zijn bij kamertemperatuur en bevinden zich vaak in plantaardige producten zoals olijf- en kokosolie, noten, halvarine maar ook vis. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel onverzadigde vetten eten met een hoog gehalte aan vetzuren minder vetophopingen hebben rondom de taille en dus veel minder risico lopen op hart- en vaatziekten. Daarnaast helpen onverzadigde vetten je cholesterolgehalte verlagen en je bloed gezond te maken. Ook al bevatten alle vetten veel calorieën, het is bewezen dat onverzadigde vetten juist het vetgehalte in je lichaam verminderen. Waarschijnlijk is dit omdat je lichaam niet in staat is alle calorieën in onverzadigde vetten op te nemen en je dus een gedeelte simpelweg via je stoelgang weer kwijtraakt.

Tip 10: de 80/20 regel

Nadat je alle bovenstaande tips hebt opgevolgd, zal je merken dat het afvallen zonder dieet vrijwel vanzelf gaat. Toch zullen er altijd momenten zijn waarop je zin krijgt in bepaalde voedingsstoffen die je jezelf hebt ontzegd. Als je te streng bent voor jezelf is de kans van slagen aanzienlijk kleiner, omdat je dan last zal krijgen van de bekende vreetbuien en weer in je oude patroon terugvalt. Een handige manier om dit in goede banen te leiden is door de 80/20 regel toe te passen. Deze regel geeft aan dat je je 80 procent van de tijd aan je nieuwe leefgewoontes moet houden en dat je 20 procent van de tijd mag ‘zondigen’. Het is dus echt niet nodig om nooit meer een glaasje wijn te drinken, nooit meer witbrood te kopen of om nooit meer de auto te pakken naar het werk. Je zal voldoende resultaat merken en meer kans van slagen hebben als je je goede voornemens 80 procent van de tijd toepast en als je jezelf 20 procent van de tijd de vrijheid geeft van je plan af te mogen wijken.

Neem de tijd

Neem de tijd om af te vallenAfvallen zonder dieet is dus volledig anders dan wanneer je de regels van een dieet gaat volgen. Er ligt veel meer de nadruk op duurzame maatregelen dan een kort maar krachtige tijdelijke eetwijze gevolgd door een bepaald gewichtsverlies. Het is daarom erg verstandig om jezelf de tijd te gunnen, om de maatregelen één voor één door te voeren en ervoor te zorgen dat je je hier goed bij voelt en het onder de knie hebt. Er is een grote kans op het welbekende jojo-effect als je een crash dieet volgt, omdat deze vaak niet realistisch zijn en je dus te gemakkelijk weer terugvalt op je oude gewoontes. Door bovenstaande 10 tips te volgen kun je juist veranderingen maken die wel logisch zijn en die je ook makkelijker kunt handhaven. Verander dus je levenswijze, zondig af en toe omdat het zo lekker is en zie zelf hoe het vetgehalte in je lichaam zal verminderen. Daarmee verminder je ook direct de kans op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en andere gezondheidsproblemen en zal je jezelf aanzienlijk beter en energierijker voelen.

Droog Trainen voor Vrouwen Protocol

 Droog trainen protocol voor vrouwen

droog trainen

 


Droog trainen protocol voor mannen

droog trainen

 

 

 

Bekijk hier het nieuwe programma van Afvallen in Nederland

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel