Afvallen met cruesli en muesli een fabel of niet?

0
5103

Er wordt steeds meer gezegd over het gebruik van cruesli en muesli om te kunnen afvallen. Het schijnt te helpen tegen verschillende aspecten en het helpt het stimuleren van de vet verbranding. Al vanaf 1900 wordt er door artsen geadviseerd om deze producten te eten om te kunnen afvallen. Maar wat is er nou van waar en moet jij het gaan gebruiken? Het klinkt natuurlijk erg makkelijk om muesli te gaan eten en vervolgens af te vallen. Maar is dit ook daadwerkelijk wat hiermee bedoelt wordt? Verder kun je hieronder vinden wat cruesli en muesli nou eigenlijk is en wat het verschil is. Ook zal je antwoord krijgen op de vraag of het een fabeltje is of niet. Verder kun je hier een aantal algemene tips vinden voor het afvallen waarbij je cruesli en muesli kunt gebruiken. Want wat is nu de essentie van afvallen en wat zijn de belangrijkste factoren waardoor je kunt afvallen.

Wat is cruesli en muesli eigenlijk?

Wat is cruesli en muesli eigenlijk?

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel

Veel mensen weten niet wat het verschil is tussen cruesli en muesli en hebben ook geen idee van de inhoud. Het is belangrijk te weten dat muesli ontstaan is door een Zwitserse arts die het als voeding voor zijn patiënten voorschreef. Hij bedacht muesli omdat hij ervan overtuigt wat dat onbewerkte producten een stuk gezonder zijn dan bewerkte producten. Het begon met een papje van geraspte appels, citroensap, melk, havervlokken en noen. Hij gaf dit aan zijn patiënten en het was voornamelijk belangrijk dat er veel fruit in zat. Daarbij zijn we ook meteen  bij de oorsprong van het woord ‘muesli’ wat in het Zwitsers (Duits) brei betekent, het zag er als een brei uit.

Vervolgens waaide het in de jaren ’60 over naar Nederland omdat mensen zich toen bewust werden van het gezonde eten en het afvallen. Op dat moment werden er al andere granen aan toegevoegd: spelt, tarwe, rogge en gerst. Het bleef niet meer alleen bij haver en ook het fruit werd vervangen door chocola, kokosnoot of gedroogd fruit. Maar waar komt het woord cruesli dan vandaan en wat is het verschil? Er is geen verschil. Cruesli is namelijk puur de naam die het bedrijf Quaker aan haar eigen muesli gaf. Door deze naam wordt muesli en cruesli nu gebruikt als twee termen die eigenlijk over hetzelfde gaan.

De belangrijkste onderdelen van afvallenDe belangrijkste onderdelen van afvallen

Nu we weten wat cruesli en muesli is, moeten we het andere aspect eerst goed uitdenken. Want wat is het belangrijkste van afvallen nou eigenlijk? Je wilt gewicht en dus vet verliezen. Er zijn een aantal redenen waarom je teveel vet hebt en dus ontevreden hebt. Allereerst kan het zijn dat het in de familie zit en dat je simpelweg aanlegt hebt om aan te komen. Daarnaast kan het zijn dat je teveel calorieën eten ten opzichte van de hoeveelheid beweging die je op een dag krijgt. Ook kan langdurige stress zorgen voor het opslaan van meer vet op allerlei plekken. Verder zijn gewoontes zoals roken en alcohol drinken slecht voor het lichaam en wordt er meer vet opgeslagen.

Als je kijkt naar de redenen waarom mensen teveel vet hebben en willen afvallen dan kun je daaruit opmaken wat de belangrijkste onderdelen van afvallen zijn. Het is een combinatie van goed op de voeding letten en voldoende beweging. Er zijn verschillende manieren om goed op het voedsel te letten zoals afvallen met cruesli en muesli. Zoals de Zwitserse arts al honderd jaar geleden aangaf, het is belangrijk om onbewerkte producten te eten. Cruesli en muesli zoals in de oorsprong zijn onbewerkt en dus goed om mee af te vallen.

Ontgiften lees dan: Detox en

Cruesli en muesli vandaag de dagCruesli en muesli vandaag de dag

Zoals het recept van de Zwitserse arts is muesli een onbewerkt product en kan het dus helpen om af te vallen. Maar hoe ziet de cruesli en muesli van tegenwoordig eruit? Wordt deze nog steeds op een natuurlijke manier gemaakt en kun je daar dus echt van afvallen? De cruesli van tegenwoordig wordt nog steeds op dezelfde manier gemaakt als de brei van de arts. Maar mensen nuttigen het niet als een brei maar het wordt vervolgens gebakken in olie of boter en met suiker of honing op smaak gebracht tijdens het bakken. De cruesli wordt als koekjes gebakken maar worden na het bakken in kleine stukjes verdeelt en vervolgens gegeten in de yoghurt of melk. Dit betekent dat het product tegenwoordig niet meer onbewerkt is en dus niet per direct gezond is. Want de toegevoegde suikers en boter of olie zijn natuurlijk niet stimulerend bij het afvallen. Kan afvallen met cruesli en muesli dan helemaal niet? Vaak wordt muesli tegenwoordig verwerkt in verschillende tussendoortjes zoals koekjes of repen. Dit wordt gezien als een goed tussendoortje voor mensen die willen afvallen.

Het voordeel van cruesli en muesli Het voordeel van cruesli en muesli

Cruesli en muesli mag dan misschien wel anders zijn dan honderd jaar geleden maar het is nog steeds aan te raden om cruesli en muesli te eten tijdens het proces van afvallen. Waarom? In muesli zitten heel veel vezels, het eten van vezels zorgt ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt. Als je dus ’s morgen muesli eet dan heb je gedurende de hele dag een verzadigd gevoel wat ervoor zorgt dat je geen behoefte hebt aan andere producten die nog slechter zijn. Daarnaast bevat het ook koolhydraten, mineralen, eiwitten en vitaminen B. Vitaminen B, eiwitten en mineralen heb je iedere dag nodig en zijn daarom erg goed voor je. Maar koolhydraten zorgen ervoor dat je door blijft eten en stimuleren het vasthouden van vet. Dat is dan weer minder. Doordat je muesli vaak eet met yoghurt of melk, krijg je meteen ook zuivel binnen. Je krijgt dus met een bakje muesli met yoghurt veel goede stoffen binnen. Tegenwoordig wordt er ook veel gebruik gemaakt van muesli in repen, koekjes en andere tussendoortjes. Als je dit tussendoor neemt dan ben je ook verzekert van een verzadigd gevoel. Een goede tip is dus afvallen met cruesli en muesli door het nemen van tussendoortjes met muesli erin.

Calorieën zijn vriend en vijand

Laten we even terug gaan naar het algemene belang van afvallen. Je kunt namelijk pas afvallen wanneer je meer vet verbrand dan dat je eet. Het afvallen kun je goed doen op basis van calorieën. Een mens heeft calorieën nodig om te kunnen functioneren en spieren kunnen niet zonder voldoende calorieën werken. Vaak wordt er dus meteen gedacht dat calorieën de vijand zijn als het gaat om afvallen maar ze zijn tegelijkertijd ook vriend. Je kunt namelijk niet goed sporten zonder voldoende calorieën en het lichaam kan in protest raken wanneer je te weinig calorieën eet maar wel veel vraagt van het lichaam. Het is daarom belangrijk dat je goed in balans bent als het gaat om het eten van calorieën. Een handige tip is het bijhouden van een eetdagboek. Wat eet en drink je op een dag? Vervolgens kun je daar bij gaan schrijven hoeveel calorieën dit allemaal bevat en bepalen hoeveel calorieën je gemiddeld per dag verbrandt. Hier kun je uiteindelijk zelf in bepalen waar je wilt inleveren. Het eten van gezonde voeding is erg belangrijk.

Een doel stellen in de vorm van een streefgewicht

Naast het in de gaten houden van calorieën is ook het gewicht een essentieel onderdeel. Vaak is het gewicht de oorzaak van het afvallen. Daarom is het belangrijk dat je begint met een streefgewicht bepalen. Wat is het ideale gewicht en hoe kun je dat bereiken. Je kunt dit zelfstandig doen maar ook met behulp van een coach of diëtist. Een streefgewicht is een goede concrete doelstelling voor het proces van afvallen. Een doel ‘afvallen’ is heel algemeen en kan ervoor zorgen dat je snel de motivatie verliest om daadwerkelijk dat doel te bereiken. Daarom is het handig om een streefgewicht ook te delen met vrienden, kennissen of familie. Je kunt het ophangen in de kamer en steeds de voorgang opschrijven. Daarbij is het belangrijk dat je niet meer dan één keer per week een weegmoment instelt. Er zijn namelijk veel factoren die het gewicht op een bepaalt moment bepalen zoals ontlasting, ziekte of ongesteldheid. Je kunt daarom het beste op een vast moment op een vaste dag het weegmoment instellen. Zo heb je een helder overzicht van het daadwerkelijk gewicht en kun je zo het beste het streefgewicht behalen.

Lees ook het artikel over: touwtje springen

Het eten van gevarieerd voedsel

Afvallen met cruesli en muesli alleen is geen optie. Je kunt namelijk niet puur afvallen door één product te eten. Het lichaam heeft mineralen, vezels, vitaminen, antioxidanten en eiwitten nodig. In muesli vind je een aantal van deze stoffen wel maar bijvoorbeeld antioxidanten zal je niet terug vinden in muesli. Het is daarom zaak dat je nooit gaat afvallen op basis van één product. Jouw lichaam kan alleen functioneren wanneer alle nodige stoffen in het lichaam aanwezig zijn. in muesli zitten nou eenmaal niet al deze stoffen en je zult daarom gevarieerd moeten eten. Het grootste deel van dit soort stoffen kun je terug vinden in gezonde voeding. Denk hierbij aan groente, fruit en volkorenproducten zoals brood of pasta. Je kunt op die manier zorgen voor een gevarieerdere eetgewoonte wat enorm helpt bij het proces van afvallen. Op deze manier krijg je ook niet teveel van dezelfde stof binnen. Als het lichaam één stof teveel binnen krijgt dan zal het lichaam daarop reageren en heeft het vaak effect op het opnemen van vocht of vet. Wanneer je wilt afvallen is het opnemen van vocht of vet niet gewenst natuurlijk.

Genoeg water drinken tijdens het trainings procesGenoeg water drinken tijdens het proces

Er zijn veel tips voor het afvallen en het behalen van een streefgewicht maar op gebied van eten is het water drinken één van belangrijkste tips. Cruesli en muesli bevatten veel goede stoffen maar ook calorieën. Dat is natuurlijk niet heel handig, je kunt dan minder andere producten eten wanneer je je houdt aan het maximale aantal calorieën. Water bevat geen calorieën en is daarom niet slecht en heel handig om veel te nuttigen tijdens het proces van afvallen. Je kunt water namelijk door verschillende redenen goed gebruiken in het lichaam. Allereerst is voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren gedurende de dag. Daarnaast zorgt het drinken van water ervoor dat jouw stofwisseling sneller functioneert. Er wordt uit gegaan van een toename van 3%. Een snellere stofwisseling zorgt ervoor dat je sneller vet verbrandt en dus makkelijker kunt afvallen. Als je lastig vet verbrandt dan kan het een lang proces worden om af te kunnen vallen. Daarnaast zorgt water ervoor dat je minder behoefte hebt aan andere dranken. Vrijwel alle andere dranken bevatten namelijk wel calorieën en je wilt natuurlijk niet teveel calorieën binnen krijgen. Een ander voordeel is dat water je een verzadigd gevoel geeft en je dus minder gaat eten. Je zult dan minder calorieën binnen krijgen als je bijvoorbeeld zin hebt in een tussendoortje. Door voldoende water te drinken gaat dat gevoel weg. Water zorgt er natuurlijk ook voor dat afvalstoffen beter uit jouw lichaam worden afgevoerd. Het is wel belangrijk dat je drinkt met mate. Als je teveel water drinkt dan kan het namelijk ook de andere kant op slaan. Aan te raden is daarom om niet meer dan 4 liter water op een dag te drinken. Wanneer je teveel water drinkt wordt het zoutgehalte in jouw bloed lager en de bloedcellen reageren daarop door meer vocht vast te houden. Dit kan zorgen voor drukkende hersenen en dus voor meer hoofdpijn en andere klachten.

Zonder sporten gaat afvallen niet lukkenZonder sporten gaat afvallen niet lukken

Een belangrijk onderdeel wat nog niet besproken is, sporten. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om af te kunnen vallen zonder te sporten. Als je wilt afvallen met cruesli en muesli zonder te sporten dan is dat inderdaad een fabeltje. Je kunt namelijk op vrijwel geen enkele manier afvallen zorgen te sporten. Als je sport verbrandt je namelijk calorieën en vet en kun je afvallen. Het proces van afvallen moet een gezonde combinatie zijn van sporten en gezond eten. Je kunt namelijk ook niet met alleen sporten afvallen. Het is misschien lastig om een sport te gaan beoefenen maar je kunt kiezen voor een sportvereniging, sportschool of zelfstandig sporten. Iedereen heeft daarin andere behoeftes en het is belangrijk dat je die behoeftes voor jezelf op een rijtje krijgt. Een intensieve sport zoals tennis of zwemmen is aan te raden wanneer je wilt gaan afvallen in een korte tijd.

Naast het gevarieerd eten is het ook belangrijk dat je dit ook bij het sporten toepast. Wanneer je naar de sportschool gaat moet je verschillende spiergroepen trainen. Als je alleen buikspieren gaat trainen dan zal je uiteindelijk weinig verschil merken in het hele lichaam. Alles wat teveel is dat is niet goed, ook niet constant dezelfde oefening doen of hetzelfde voedsel eten om je buikvet te verliezen.

Ook fit worden lees dan: fit-chef review

Het kweken van spieren is essentieel

Maar waarom is het sporten nou zo belangrijk? Naast dat je calorieën verbrand zorg je er door middel van sporten voor dat je spieren gaat kweken. Je hebt natuurlijk al spieren maar deze worden niet of nauwelijks gebruikt en dat zorgt ervoor dat de spieren ook niet worden uitgedaagd. Spieren zorgen ervoor dat je vet verbrandt. Wat veel mensen niet weten is dat spieren zelfs vet verbranden wanneer je slaapt. Als je dus het hele lichaam traint en alle spieren ‘aanzet’ dan zullen deze spieren meer vet verbranden. Spieren hebben energie nodig en die kunnen ze passen uit het aanwezige vet in jouw lichaam. Wanneer je spieren actief zijn, zal er veel vet verbrandt worden. Tijdens het sporten wordt er natuurlijk ook vet verbrandt maar daarna ook nog steeds. Overigens is het kweken van spieren ook goed voor sommige klachten. Het trainen van buikspieren kan ervoor zorgen dat je minder rug- of nekklachten hebt. De buikspieren kunnen namelijk de rug op veel momenten helpen en de problemen dus opvangen. Het kweken van spieren hoeft natuurlijk niet zoals een bodybuilder want dat vindt niet iedereen mooi.

Lees ook het artikel van de: Strakke buik bijbel

De conclusie kun je afvallen met cruesli en muesli?

De conclusie kun je afvallen met cruesli en muesliWat is nu de conclusie na dit hele verhaal?

Kun je afvallen door cruesli en muesli?

Nee, je kunt niet alleen afvallen door het eten van cruesli en muesli. Je hebt veel meer factoren nodig die bepalen dat je kunt afvallen. Daarnaast zitten er teveel suikers en vetten in muesli om het echt gezond te maken. Het wordt namelijk gebakken in boter of olie en er wordt smaak aan toegevoegd door suiker of honing. Dit zorgt ervoor dat je teveel suiker of vet binnenkrijgt wanneer je alleen muesli zou eten. Maar je hoeft niet meteen alle muesli in de prullenbak te gooien want muesli in combinatie met andere gezonde voeding kan er positief werken. De vele vezels die aanwezig zijn in muesli zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt en dus minder behoefte hebt aan eten. Je kunt op die manier op een gezonde manier afvallen. Denk er wel aan dat je naast gezonde voeding ook voldoende beweging nodig hebt om te kunnen afvallen. De gezonde combinatie tussen sporten en gezonde voeding helpen jou afvallen, cruesli en muesli kunnen wel een onderdeel zijn van de gezonde voeding.

Lees ook het artikel: wat is een crash dieet

Download hieronder de Afslank Receptenbijbel: Afslank Receptenbijbel